Biznis vesti

Ministarstvo: Srbija ima dovoljno energenata, domaći kupci su zaštićeni

Komentari

Autor: FoNet

25/03/2022

-

22:22

Ministarstvo: Srbija ima dovoljno energenata, domaći kupci su zaštićeni
Ministarstvo: Srbija ima dovoljno energenata, domaći kupci su zaštićeni - Copyright Tanjug/Zoran Mirković

veličina teksta

Aa Aa

Maksimalne cene benzina i dizela isključivo prate kretanja cena na svetskom tržištu, a merama koje je donela država obezbeđeno je da energenata ima dovoljno i da domaći kupci budu maksimalno zaštićeni, saopštilo je večeras Ministarstvo rudarstva i energetike, naglasivši da je "snabdevanje naftnim derivatima u Srbiji stabilno".

U saopštenju je naglašeno da "cene sirove nafte i derivata na berzama beleže stalni rast" i da se trenutno cena dizela "zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cenu sirovenafte i benzina".

"Do skoro je cena benzina bila viša od cene dizela i obe su pratile cenu sirove nafte. To više nije slučaj, jer postoji manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdevanjem iz Rusije što utiče na rast cena ovog goriva. S druge strane, potrošnja benzina u Evropi je manja, a evropske rafinerije proizvode veće količine nego što je evropskom tržištu potrebno", ocenio je Ministarstvo, podsećajući na prošlonedeljnu situaciju i kratkotrajno zaustavljanje rasta cena barela nafte.

Ministarstvo je poručilo da je "snabdevanje naftnim derivatima u Srbiji stabilno" i da su "obezbeđene dovoljne količine energenata", a država je donela i mere kojima se "ublažava uticaj kretanja cena na svetskim berzama na domaće tržište".

"U tom cilju smanjene su akcize na gorivo i doneta Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte. Uredbom je ograničena maksimalna maloprodajna cena goriva, ali koja ne ograničava kompanije da ako nabave energente po povoljnijim uslovima, gorivo mogu prodavati i po nižoj ceni od maksimalne cene propisane Uredbom. Dodatno, ovim propisom cena goriva za poljoprivrednike ograničena je na 179 dinara za litar, čime je obezbeđeno da ima dovoljno energenata za prolećne poljoprivredne radove, po povoljnijim cenama", naglašava Ministarstvo. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis