Biznis vesti

Koje alternative ima Srbija ako JANAF obustavi transport nafte za NIS zbog sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2022

-

21:18

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Jadranski naftovod kojim upravlja Hrvatska saopštio je da sankcije koje je uvela Evropska unija 15. marta obuhvataju i transport nafte. JANAF ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali zato ima ugovor sa kompanijom NIS koja je u sastavu "Gaspromnjefta" i isporučuje sirovu naftu od Omišlja do Pančeva. Ugovor sa Naftnom industrijom Srbije je zaključen do 31. decembra 2022. godine, ali zbog sankcija, ukoliko se nešto ne promeni, ovim naftovodom će prestati isporuka već polovinom maja. 

Iz Ministarstva energetike poručuju da je obezebeđivanje snabdevanja naftnim derivatima njihov prioritet i da analiziraju sve varijante rešenja ukoliko bi došlo do prekida isporuka Jadranskim naftovodom. Pomoćnik ministarke energetike Raša Kojčić je izjavio da je Srbija u očekivanju potvrde da snabdevanje naftom ipak neće biti ugroženo sankcijama EU i prekidom isporuka preko Jadranskog naftovoda, povećala zalihe sirove nafte i derivata, kao i da su preduzete i druge mere kako srpsko tržište ne bi bilo ugroženo.

"Uzeli smo u obzir sve luke u bližem i širem regionu, prevashodno morske - Bar, Ploče, Zadar, Omišalj i Rijeku na Jadranskom moru, kao i Solun, Burgas i Konstancu. Bitno je da se dopreme sirova nafta i derivati morskim putem, a zatim se razrađuju opcije transporta od tih luka do naših skladišta", objasnio je Kojčić.

On je rekao da se u daljoj dopremi od luka razmatraju mogućnosti rečnog i železničkog transporta, kao transporta cevovodima i drumskim putem. Dodaje da se ministarstvo pobrinulo da sigurnost snabdevanja ne bude ugrožena i da se obezbede dovoljne količine derivata za naše tržište. Kojčić je istakao i da treba sačekati zvanično tumačenja od EU tog ''četvrtog paketa'' sankcija.

Ranije je portparol EU Peter Stano rekao za Tanjug da EU, uvodenjem sankcija protiv Rusije i Belorusije, nije ciljala Srbiju niti njen energetski sektor, i da se trenutno vode razgovori između Brisela i Beograda kojim bi trebalo da se "razjasne sve zabrinutosti Srbije vezi sa primenom i posledicama restriktivnih mera".

Iz Naftne industrije Srbije su Euronews Srbija rekli da se poslovanje obavlja neometano i da su fokusirani na očuvanje stabilnosti tržišta. Kažu i da Rafinerija u Pančevu radi redovno i da se prati situacija i da se analiziraju potencijalni scenariji.

Kako se Srbija snabdeva naftom?

Pravac snabdebvanja preko Jadranskog gasovoda je jedini put Srbije za dopremanje sirove nafte, jer tom trasom Srbija uvozi sirovu naftu koju NIS prerađuje u Rafineriji u Pančevu. Nafta stiže tankerima do terminala u Omišlju i dalje Jadranskim naftovodom JANAF dolazi u Srbiju. Oko 23 odsto sirove nafte proizvodimo u Srbiji, 45 odsto uvozimo iz Iraka, 10 iz Kazahstana, oko 1 odsto iz Norveške, dok nam iz Rusije stiže oko 16 odsto nafte. 

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da već vodi razgovore sa partnerima sa Bliskog istoka o mogućnosti da Srbija od njih uvozi naftu, kao i da bi ona mogla da se doprema našoj zemlji preko albanske luke Drač. Stručnjaci za energetiku smatraju da postoji ta opcija, ali ukazuju da su svi vidovi dopremanja sirove nafte mimo naftovoda skuplji i mnogo komplikovaniji.

"Transport sirove nafte je prioritetan kroz cevovod, jer je najjeftiniji. Postoje i ostale maršute, kada govorimo o uvozu, preko Dunava rečnim tankerima ili železnicom u krajnoj varijanti, ali ti vidovi nose određeni rizik i na njih se ne bi trebalo oslanjati, osim ako je to poslednja i jedina moguća mera. Zatekla nas je odluka i najava Janafa, naročito što se Evropa još ne odriče ni sirove nafte, ni prirodnog gasa iz Rusije", rekao je Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije za Euronews Srbija.

S druge strane, kako objašnjava Savić, uvozni pravci derivata nafte su iz evropskih zemalja, jer kod nas posluju i evropske kompanije -  austrijski OMV, mađarski MOL, grčki Helenik Petroleum, hrvatska INA i drugi, tako da sa više strana imamo pristup izvorima snabdevanja gotovih derivata. Savić napominje da, ipak, naša Rafinerija mora da radi, jer bi tržište u suprotnom bilo u problemu i to ne samo domaće, već i zemalja u okruženju u koje NIS izvozi naftne derivate.

"Nafta koju uvozi NIS je za potrebe domaćeg tržišta, a ne za potrebe ruske kompanije na koju su usmerene sankcije. Jeste "Gaspromnjeft" većinski vlasnik, ali to direktno pogađa našu privredu i potrošače. Vlada Srbije i Ministarstvo energetike su preduzeli sve mere i zaista postoje visoki nivoi rezervi, tako da smo mirni za određeni period", kaže Savić.

Kao moguće rešenje ukoliko dođe do prekida snabdevanja naftom zbog evropskih sankcija Rusiji, pominjana je i solucija da država otkupi deo akcija NIS, a Savić smatra da su sve mogućnosti otvorene i da ne treba bežati od toga.

Euronews

Urednica na portalu Energija Balkana Jelica Putniković za Euronews Srbija kaže da bi prekid snabdevanja naftovodom bio veliki problem, ali smatra da se na vreme počelo razmišljati o potencijalnim alternativama.

"Ima najava da će se situacija normalizovati, a i pregovori Beograda i Brisela su u nastojanju da se Srbija ne kažnjava na taj način, jer je zanimljivo da Evropa kupuje i rusku naftu i gas, a da Srbiji koja ne učestvuje u ratu u Ukrajini i nikoga nije napala, preti samo zato što nije uvela sankcije Rusiji. Ali, svakako ima vremena da se organizuju neki maršutni vozovi, bilo je pominjanja da možda luka Drač bude ta luka kojom bi nafta stizala", rekla je Putnikovićeva.

Ona je rekla i da su druge opcije za uvoz sirove nafte tehnološki teže izvodljive i ekološki manje bezbedne, ali da i tu postoji potencijalni problem, jer je pitanje da li bismo mogli da je dopremamo i baržama od Crnog mora, preko Rumunije i Bugarske, jer bi i one mogle da obustave taj tranzit ako im Brisel naredi.

"Bilo je nagoveštaja i neki političari su davali izjave o tome da bi država mogla da otkupi udeo u NIS, ali ne znam da li je nešto ispregovarano, ali se nadam da će se naći neko drugo rešenje. Mislim da je realniji dogovor sa Briselom da nam ne lupaju packe za nešto za šta nismo krivi", rekla je Putnikovićeva.

Ona je napomenula da Jadranski naftovod zapravo, pošto ne radi rafinerija u Republici Srpskoj u Brodu, u suštini transportuje naftu samo do Pančeva i postavlja pitanje da li će oni sada da stave katanac na tu cev. Urednica Energije Balkana je podsetila da se komapnija JANAL hvalila da su imali ekstraprofit prošle godine i da su delili dividende i ukazala da je pitanje kako će dalje da posluju i da li će zatvoriti to preduzeće ako obustave isporuku nafte za Srbiju. Putnikovićeva je rekla da je Hrvatska članica EU, ali da Jadranski naftovod "ima ucenjivačku politiku kada je u pitanju tranzitna taksa, jer NIS nema drugi naftovod".

"Predstavnici Ministarstva i naše kompanije za tranzit sirove nafte "Transnafte" su nedavno imali sastanak da se izgradi alternativni naftovod ka Mađarskoj da bi Srbija imala alternativu. Sad se pokazalo da je ta ideja odlična. Smatram da bi to trebalo da se uradi, jer je očigledno da to što je najavljeno iz JANAF Hrvatska radi iz političkih razloga", rekla je sagovornica Euronews Srbija.

Ona je istakla da Srbija neće ostati bez goriva, jer u našoj zemlji posluju evropske naftne kompanije, ali je napomenula da i one sada kupuju sirovu naftu iz Pančeva.

"Većina njih kupuje naftu iz Pančeva, jer im se više isplati nego da je transportuju iz Beča ili Budimpešte, ali ako bude krize to je svakako alternativa za snabdevanje gorivom. Bilo je problematično i ranije, kada je Srbija bila pod sankcijama, ali smo uspevali da se snabdevamo", podestila je Putniković.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (2)

Dunav

31.03.2022 23:15

Najbolja alternativa bi bila Dunav, zato što je luka pančevo rečno-morska luka tako da nema potrebe da koristimo strane luke. Već godinama govorim da je Dunav naš potencijal i da treba da napravimo domaću infrastrukturu i flotu.

Max

01.04.2022 10:19

Ako se to desi,unapred upozoriti Hr da ce sve njihove firme u rep.Srbiji biti blokirane i da ce sva steta biti naplacena nacionalizacijom tih istih firmi

Biznis