Biznis vesti

Nemačka za nastavak plaćanja ruskog gasa u evrima: Nastavljamo da analiziramo uredbu Moskve

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

19:24

Nemačka za nastavak plaćanja ruskog gasa u evrima: Nastavljamo da analiziramo uredbu Moskve
Ruski gas - Copyright AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka smatra da bi plaćanja za ruski gas trebalo da budu u evrima i nastavlja da analizira uredbu Moskve o njihovom prebacivanju u rublje sa svojim partnerima u EU, saopštilo je nemačko Ministarstvo za ekonomska pitanja.

"Ova uredba se proučava, razmenjujemo informacije sa našim partnerima u EU", saopštila je danas portparolka nemačkog ministarstva Beate Baron, prenosi TASS.

Ona je dodala da je stav Berlina po tom pitanju jasan i da su po njemu "važeći ugovori relevantni kao i obračuni u evrima i dolarima".

"Postoje različita tumačenja ove uredbe", napomenula je nemačka zvaničnica.

U Rusiji je 1. aprila na snagu stupio Ukaz kojim je predsednik Vladimir Putin uveo plaćanje ruskog gasa "neprijateljskim zemljama" u rubljama.

Te zemlje će morati da otvore račune u ruskim bankama, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

"Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Da bi kupili ruski prirodni gas treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od 1. aprila", rekao je Putin.

Moskva "neprijateljskim zemljama" označava one koje su uvele sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, navodi ruska agencija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis