Biznis vesti

Peskov: Plaćanje gasa i dalje u evrima, ali će konačna isplata "Gaspromu" biti u rubljama

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2022

-

14:14

Peskov: Plaćanje gasa i dalje u evrima, ali će konačna isplata "Gaspromu" biti u rubljama
Peskov: Plaćanje gasa i dalje u evrima, ali će konačna isplata "Gaspromu" biti u rubljama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zapadne zemlje su plaćale gas u evrima i nastaviće to da rade, ali će konačna isplata ići "Gaspromu" u rubljama, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina. On je istakao da će šema plaćanja u rubljama ubuduće važiti i za novu grupu proizvoda, prenela je agencija RIA Novosti.

"Zapravo, oni koji su plaćali u evrima, tako će i dalje plaćati, u istim jedinicama koje su naznačene u ugovorima. Ali u isto vreme, konačna uplata će ići prodavcu Gaspromu u rubljama", naveo je Peskov.

On je u intervjuu u emisiji "Moskva. Kremlj. Putin" na televiziji Rusija 1 rekao da je ovo još  prototip sistema i dodao da ne sumnja da će u budućnosti biti proširen na nove grupe roba i da će zauzimati sve više prostora u spoljnotrgovinskim odnosima.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je potpisao ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa sa, kako je navedeno, "neprijateljskim zemljama" u rubljama.

EPA/MAXIM MALINOVSKY

 

Iz zemalja EU su ranije poručili da će, ukoliko Moskva ostane dosledna naredbi koju je izdao predsednik Vladimir Putin da se "neprijateljskim zemljama" ovaj energent naplaćuje isključivo u rubljama, odustati od ruskog gasa.

Nemačka Vlada je prošle nedelje saopštila da je od Rusije dobila uveravanja da evropske kompanije ipak neće Moskvi morati da plaćaju isporuke gasa u rubljama. Dojče vele je preneo da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da evropske kompanije mogu da nastave da gas plaćaju u evrima i dolarima i da se ništa neće promeniti za evropske partnere uprkos planu da se plaća u rubljama.

Iz Kremlja je, međutim, nastavljena igra toplo-hladno, pa je kasnije stigla vest da su mehanizmi za prelazak na plaćanje ruskog gasa u rubljama razrađeni i predstavljeni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a usledio je i ukaz predsednika Putina o plaćanju gasa u rubljama koji se odnosi na "neprijateljske zemlje", na osnovu kojeg bi države morale da otvore račune u ruskim bankama od 1. aprila.

Peskov: Potpuna izolacija Rusije je nemoguca

Potpuna izolacija Rusije je nemoguća, pre ili kasnije treba uspostaviti dijalog sa Zapadom, izjavio je Peskov u intervjuu za televiziju Rusija-1.

"Ne može postojati bilo kakav potpuni vakum ili izolacija Rusije, to je tehnološki nemoguće u savremenom svetu, svet je mnogo veći od Evrope", istakao je Peskov, preneo je TAS S.

A sama Rusija je mnogo veća od Evrope, istakao je on.

"Ipak, pre ili kasnije moraćemo da uspostavimo dijalog, želeo to neko u inostranstvu ili ne", dodao je Peskov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis