Biznis vesti

Srbija se predstavlja na Sajmu privrede u Mostaru

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2022

-

19:25

Srbija se predstavlja na Sajmu privrede u Mostaru
Sajam privrede u Mostaru - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dve godine pauze, danas je u Mostaru otvoren 23. Međunarodni sajam privrede, na kojem se, na svom nacionalnom štandu, predstavlja i Srbija.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma, obratili su se premijerka Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer Hrvatske Andrej Plenković, kao i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Otvaranju Sajma prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dobrodošlicu su učesnicima i gostima poželeli direktorka Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, gradonačelnik Mostara Mario Kodrić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

U svom obraćanju, premijer Novalić je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog održavanja mostarskog sajma.

Iako je pandemija, prema rečima premijera Novalića, negativno uticala na zdravstvo i ekonomiju, što je za posledicu imalo i gubitak 27 hiljada radnih mesta, svi pokazatelji govore da je oporavak privrede u Federaciji bolji nego pre pandemije i da je ostvaren rast bruto društvenog proizvoda od 7,5 posto.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC

 

Dodao je da su, zahvaljujući merama Vlade Federacije BiH i domaćim "vrlo žilavim privrednicima", nakon dve godine vraćena radna mesta, a ekonomija dostigla najviši nivo u istoriji.

"Ne mislimo na tome stati. Ovaj sajam govori da postoji optimizam. Kao što znate 95 posto privrede BiH čine domaći investitori. Zato smo se veoma trudili da im pomognemo, od poreskog oslobađanja do transfera u privredu od oko 870 miliona KM, što je imalo efekta. Dobro smo znali da će se nakon ove krize neki lanci snabdijevanja pomeriti sa srednjeg i dalekog istoka prema istočnoj i jugoistočnoj Evropi, gde se i mi nalazimo. Zato smo naročito pokušali održati svoje izvoznike. Nikada u Federaciji nismo imali tako veliki izvoz od 9,6 milijardi KM", istakao je premijer Novalić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić zahvalio je Mađarskoj koja je zemlja partner ovogodišnjeg Sajma privrede i izrazio uverenje da će to partnerstvo dodatno osnažiti povezanost dve zemlje i koristiti budućoj saradnji.

Istakao je da Sajam odražava Mostar u najboljem i najpozitivnijem svetlu i da je svojom tradicijom, veličinom i prepoznatljivošću postao brend koji iz godine u godinu okuplja najbolje što lokalne, regionalne, evropske i svetske kompanije žele i mogu pokazati kada su u pitanju proizvodnja, inovacije, tehnologija i brojni drugi segmenti.

Naglasio je da treba istrajati i čuvati mir i stabilnost na svim nivoima u BiH i, kako kaže, stvarati dodatne i trajne vrednosti.

"Koliko god bila zahtevna vremena u kojima živimo i koliko god veliki izazovi bili ispred nas, uvek je najbolji put stajati čvrsto na istuinskim vrednostima duboko svesni činjenice da sve pokreće čovek. Odgovorni prema svom gradu i generacijama koje dolaze želimo da Mostar i dalje bude domaćin vrhunskih događaja", poručio je Kordić.

Na Nacionalnom štandu Srbije u Mostaru predstavljena je proizvodnja viljuškara "Jović servis i remont", proizvodnja školskog nameštaja "Tehno-ekonomik", proizvodnja veša "Piroćanac", proizvodnja nameštaja "Europlast Dinić", proizvodnja vina i bezalkoholnih pića "Rubin" iz Kruševcaha...

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC

 

Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posetilaca, jedna je od najvažnijih sajamskih izložbi u Bosni i Hercegovini.

Na prostoru od oko 30. 000 metara kvadratnih svake godine se okupljaju izlagači iz više od 20 zemalja regiona i EU.

Ove godine zemlja partner je Mađarska, a Srbija je to bila 2018. godine.

Tokom Sajma biće održana i podsajamska manifestacija - Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.

Komentari (0)

Biznis