Biznis vesti

Rusija isplatila dospele evroobveznice u rubljama

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2022

-

16:07

Rusija isplatila dospele evroobveznice u rubljama
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Copyright EPA/MAXIM SHIPENKOV

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je danas da je prvi put moralo da izmiri u rubljama obaveze po osnovu državnih evroobveznica denominovanih u dolarima umesto u stranoj valuti, jer je jedna strana banka odbila da obradi njen nalog za isplatu 649,2 miliona dolara imaocima ruskih dužničkih hartija.

Ministarstvo finansija je navelo da je strana korespondentska banka, čije ime nije otkriveno, odbila nalog Rusije da izvrši isplatu kupona za dve evroobveznice s rokom dospeća 2024. i 2042. godine, i takođe nije obradila nalog za isplatu nominalne vrednosti evroobveznice koja je dospela na naplatu 4. aprila 2022. godine, prenosi Tas s.

Da bi izvršilo ove uplate vredne ukupno 649,2 miliona dolara, Ministarstvo finansija je prebacilo sredstva u rubljama Nacionalnoj depozitarnoj agenciji za poravnanje po zvaničnom kursu Banke Rusije od 4. aprila.

Iz ministarstva su takođe naveli da bi Rusija mogla razmotri opciju da omogući stranim imaocima njenih evroobveznica konverziju dobijenih rubalja u strane valute tek kada se Rusiji obnovi pristup njenim deviznim računima.

Povodom isplate evroobveznica u rubljama umesto u stranoj valuti, zapadni mediji spekulišu da se Rusija približila potencijalnom neizvršenju obaveza po osnovu svog međunarodnog duga, i dodaoju da je poručila da će isplate nastaviti u rubljama sve dok njene devizne rezerve budu blokirane sankcijama.

Rojters prenosi da su Sjedinjene Države sprečile u ponedeljak Rusiju da isplati držaocima njenih dužničkih hartija više od 600 miliona dolara iz rezervi koje čuva u američkim bankama, pri čemu je Vašington saopštio da Moskva mora da bira između iscrpljivanja njenih dolarskih rezervi u zemlji i neplaćanja.

Rusija nije kasnila sa otplatom svog spoljnog duga ni jednom nakon kratkog prekida izazvanog boljševičkom revolucijom 1917. godine.

Zvanični Kremlj je poručio danas da bi Rusija teoretski mogla da se nađe u poziciji neizvršenja duzničkih obaveza, ali da bi to bila veštački izazvana situacija.

Nema osnova za stvarno neizvršenje obaveza, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da Rusija ima sva neophodna sredstva za servisiranje svog duga, ali da će nastaviti da otplaćuje spoljni dug u rubljama dok god zapadne sankcije blokiraju njene devizne rezerve.

Komentari (0)

Biznis