Biznis vesti

Neostvariv rast od 5,7 odsto u Crnoj Gori, teško do milijarde od turizma

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2022

-

13:02

Neostvariv rast od 5,7 odsto u Crnoj Gori, teško do milijarde od turizma
Neostvariv rast od 5,7 odsto u Crnoj Gori, teško do milijarde od turizma - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska banka za obnovu i razvoj korigovala je ekonomski rast Crne Gore sa 5,7 na 3,7 odsto, a razlog je, kako je pojašnjeno, što turizam gubi goste zbog ratnog sukoba između Ukrajine i Rusije.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocenjuje da je prognoza Evopske banke očekivana i opravdana.

"Mislim da je sasvim očigledno da ekonomija usporava i da će se to nastaviti u budućem periodu u onoj meru u koliko se ratni sukobi budu pojačavali. Čak mislim da ukoliko se ratni sukob održi u intenzitetu u kojem je sada, da se može desiti da to bude praćeno još intenzivnijim padom ekonomske aktivnosti", kazao je Kostić za Radio Crne Gore.

U uslovima krize, naročito izazvane ratnim sukobima, smatra da nije nemoguće da ekonomija sklizne u recesiju.

"Nadam da se to neće desiti zato što je nivo tražnje, uprkos svim ovim tendencijama, značajan, i verujem da će tražnja održati ekonomiju da ona ne sklizne u recesiju", rekao je Kostić, prenosi RTCG.

Za Kostića, prognoza da će Crna Gora od turizma zaraditi milijardu evra je optimistična, naročito u uslovima neizvesnosti kada, kako kaže, imamo na snazi ratni sukob, nastabilnu političku situaciju u Crnoj Gori, rastuću inflaciju.

Kostić je saglasan sa procenom crnogorskog turističkog udruženja da ćemo, bar prema sadašnjim najavama o dolasku turista iz Skandinavije i sa Bliskog Istoka, produžiti sezonu, ostvariti prihode, ali kako zaključuje, teško je nadoknaditi gubitak od 140.000 posetilaca iz Rusije i 110.000 turista iz Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis