Biznis vesti

Sijarto o plaćanju ruskog gasa u rubljama: Mađarska je spremna, imamo rešenje da ne kršimo sankcije

Komentari

Autor: Rojters / Tass

11/04/2022

-

15:51

Sijarto o plaćanju ruskog gasa u rubljama: Mađarska je spremna, imamo rešenje da ne kršimo sankcije
Peter Sijarto - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je spremna da plaća ruski gas u rubljama bez narušavanja sankcija Evropske unije prema Rusiji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Što se tiče plaćanja gasa u rubljama, imamo rešenje koje obezbeđuje da ne kršimo nikakve sankcije, a da istovremeno obezbedimo stabilno snabdevanje Mađarske gasom“, rekao je Sijarto novinarima, prenosi agencija Tas.

Prema Rojtersovom izveštaju sa Sijartove konferencije za novinare, šef mađarske diplomatije je objasnio da će prema toj šemi, podružnica mađarske MVM energetske grupe, CEE Enerdži, platiti naredni račun u evrima koje će Gazprombanka konvertovati u rublje i zatim prebaciti na račun ruskom Gasprom Eksportu.

Sijarto je naveo da je opcija plaćanja računa u drugoj valuti, umesto u evrima, uključena u bilateralni ugovor između CEE Enerdžija i Gasprom Eksporta koji je zaključen u septembru 2021, i koji će sada biti modifikovan tako da odražava planirane promene.

On nije ulazio u detalje, pa je, kako napominje Rojters, nejasno da li će pad ruske valute na bilo koji način uticati na nove uslove plaćanja.

Sijarto je podsetio da je Mađarska, koja se u snabdevanju najvećeg dela svoje nafte i gasa oslanja na Rusiju, bila protiv zauzimanja zajedničkog stava EU po pitanju plaćanja ruskih energenata u rubljama, jer Budimpešta smatra to bilateralnim pitanjem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis