Biznis vesti

Pušten u rad novi deo terminala na Aerodromu Nikola Tesla - veći kapacitet i bolji komfor za putnike

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

12/04/2022

-

13:51

Pušten u rad novi deo terminala na Aerodromu Nikola Tesla - veći kapacitet i bolji komfor za putnike
Pušten u rad novi deo terminala na Aerodromu Nikola Tesla - veći kapacitet i bolji komfor za putnike - Copyright Tanjug/BEG AIRPORT

veličina teksta

Aa Aa

Novoizgrađeni deo postojećeg terminala na Aerodromu Nikola Tesla Beograd pušten je u rad, čime su povećani kapacitet, komfor i efikasnost tokova putnika, saopštili su iz kompanije Belgrade Airport koja upravlja beogradskom vazdušnom lukom. Oni su naveli da novi deo terminala ukupne površine 13.600 kvadratnih metara, ima dodatnih osam čekaonica sa avio-mostovima i pet čekaonica za ukrcavanje u avione na izdvojenim parking pozicijama, tako da na C strani sada ima ukupno 19 gejtova.

Novoizgrađeni deo terminala projektovan je u skladu sa standardima matične kompanije VINCI Airports, u pogledu materijala, paleta boja, sistema oznaka, opreme i drugih arhitektonskih i elemenata enterijera. Pored novog dela terminala, završena je i prva faza proširenja pripadajuće platforme površine blizu 27.000 kvadrata, u čijem sklopu su i četiri nove parking pozicije, uključujući i jednu za širokotrupne avione.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Zahvaljujući novoizgrađenom delu terminala, na beogradskom aerodromu se, po prvi put, uvode brojne novine. Koncept open-space čekaonica omogućen je kreiranjem nove, centralizovane sigurnosne kontrole putnika, koja se sada nalazi ispred postojeće pasoške kontrole, a dodatni krovni koridor u novom delu omogućava razdvajanje dolazećih i odlazećih putnika. Postavljene su i pokretne trake za brže i lakše kretanje putnika.

"Otvaranjem novog proširenja terminala i prateće infrastrukture značajno ćemo poboljšati efikasnost našeg aerodroma i podići nivo usluge za putnike i partnerske avio-kompanije. Radujem se što će se putnici i lično uveriti u novi standard i kvalitet usluge koji su u skladu sa najboljom praksom kompanije VINCI Airports. Cilj tekućeg projekta modernizacije je da Aerodrom Nikola Tesla Beograd postane novo regionalno saobraćajno čvorište“, rekao je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije Belgrade Airport.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Proširenje pristanišne zgrade na C strani je deo velikog projekta rekonstrukcije i proširenja celokupne postojeće zgrade terminala. Plan je da se izgradi više od 92.000 kvadrata nove površine koja će sadržati centralizovanu bezbednosnu kontrolu, dodatne šaltere za registraciju na let, niz novih sadržaja za zabavu i relaksaciju putnika, kao i nove ugostiteljske i komercijalne prostore.

Ceo koncesioni projekat snažan fokus takođe stavlja i na održivo poslovanje, u skladu sa politikom kompanije VINCI Airports koja za cilj ima postizanje nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine na svim svojim aerodromima širom sveta.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Završeni su i građevinski radovi na izgradnji solarnog postrojenja koje će, po puštanju u rad, obezbediti 1.200.000 kWh čiste energije godišnje, što je ekvivalentno potrošnji 80 domaćinstava. Cilj solarnog postrojenja je da se električna energija dobijena iz obnovljivih izvora upotrebi za napajanje eletktroenergetskih potrošača u okviru kompleksa aerodroma. 

Pored ovih projekata, VINCI Airports će glavne radove na modernizaciji završiti 2023. godine, uključujući proširenje putničkog terminala, nove prilazne puteve i parkinge, nove avio mostove i čekaonice, izgradnju umetnute piste i kompletnu obnovu postojeće poletno sletne staze. Radovi će omogućiti da se do kraja perioda koncesije u 2043. godini dostigne ukupan kapacitet opsluge od 15 miliona putnika godišnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis