Biznis vesti

Novo lice aerodroma "Nikola Tesla" – kako će izgledati najveća vazdušna luka u Srbiji (VIDEO)

Komentari

Autor: Z. R.

03/01/2022

-

18:47

Aerodrom Nikola Tesla Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" trebalo bi da do 2043. godine bude spreman za prijem 15 miliona putnika godišnje, što je gotovo tri puta više u odnosu na trenutni kapacitet. Kompanija Belgrade Airport, koncesionar "Tesle" i član kompanije Vinci Airports, započela je u oktobru novu fazu radova na modernizaciji najvećeg aerodroma u Srbiji.

Kao jedan od najvećih benefita za korisnike, biće dogradnja 47.000 kvadrata pristanišne zgrade u kojoj će se nalaziti hol za registraciju, novi prostori za ukrcavanje u avion, panoramska galerija, proširen prostor za preuzimanje prtljaga, kao i novi hol za putnike u dolasku.

Na mestu gde se danas nalazi, beogradski aerodrom je otvoren 1962. godine, a u ovoj kompaniji kažu da nikada do sada nije urađena ovako detaljna rekonstukcija. Ideja kompanije "Vinci airports" je da Beograd bude novo vazduhoplovno čvorište Jugoistočne Evrope. Investicija od 730 miliona evra je prva i samim tim i najveća koncesija u državi. Do 2025. godine predviđena je potpuna transformacija srpske vazdušne luke. U Surčinu će biti izgrađena nova umetnuta poletno-sletna staza, četiri staze za brzi izlazak aviona sa piste, nova platforma za odleđavanje vazduhoplova u zimskom periodu, parking za automobile, kao i prvo solarno postrojenje.

Novi izgled će dobiti platforme C i B, a biće izgrađena i nova platforma E. U narednom periodu bi trebalo i da putnici zaborave na probleme sa parkiranjem, jer će biti napravljen novi parking ispred terminala, a projektovan je i novi sistem pristupnih puteva.

Promo

 

Biće unapređen i rad službi koje su putnicima manje vidljive, ali koje su takođe značajne - u planu je izgradnja nove administrativne zgrade, vatrogasne stanice i objekta za tehniku i održavanje. Modernizacija putničkog terminala najznačajnija je novina za korisnike. Do 2025. planirani su ambiciozni zahvati koji bi trebalo da transformišu "Teslu" i da značajno unaprede uslugu. Centralni deo terminala će biti dodatno proširen, kao i C strana, a biće napravljena i nova galerija na dolaznom terminalu . Predviđena je i izgradnja solarnog postrojenja, za koje u "Belgrade Airport"-u kažu da je prvo te vrste u Srbiji.

"Obimni radovi u Terminalu 2 izvode se u fazama, prvo u zoni dolazaka, u prizemlju i na prvom spratu u prostoru ispred pasoške kontrole. Modernizacija i proširenje zgrade terminala uključuje potpunu rekonstrukciju enterijera, povećan broj šaltera za prijavu na let i više od 1.200 kvadratnih metara prostora za nove restorane, barove i prodavnice", saopštili su ranije iz kompanije.

Na prvom spratu će biti formirana centralizovana bezbednosna kontrola, pa će se pregled putnika obavljati na jednom mestu, radi efikasnijeg i bržeg protoka, umesto dosadašnje prakse bezbednosnog pregleda ispred svake od čekaonica. Renoviranje putničkih čekaonica na A i C strani, kao i na novom, dodatnom krovnom koridoru će omogućiti razdvajanje dolazećih i odlazećih putnika u celoj zgradi terminala.

U toku je i modernizacija pristupnih puteva, izgradnja novih parkirališta, nadogradnja i reorganizacija saobraćajnih traka i potpuna izmena izgleda pristupnog platoa ispred putničkog terminala.

"Ovaj projekat će omogućiti brži pristup, efikasniji protok saobraćaja, a biće povećan i kapacitet za kratkoročno i dugoročno parkiranje vozila. Tokom rekonstrukcije parkinga ispred zgrade terminala, deo postojećeg drveća će biti uklonjen ili preseljen na druge lokacije na aerodromu. Čitav projekat podrazumeva formiranje velikih, dodatnih zelenih površina i parkova u okviru aerodromskog kompleksa u narednom periodu, što će doprineti tome da beogradski aerodrom ostane jedan od najzelenijih aerodroma u regionu", ističu iz beogradskog aerodroma.

Promo

 

Oni navode da će u okviru projekta izgradnje umetnute poletno - sletne staze u dužini od 3,5 kilometara biti izgrađene i nove rulne staze, od kojih će neke biti projektovane za brz izlazak vazduhoplova, kakve nisu postojale do sada u sistemu vazdušnog saobraćaja u Srbiji.

"Umetnuta poletno-sletna staza gradi se radi obezbeđivanja neometanog toka saobraćaja na aerodromu u periodu planirane rekonstrukcije postojeće piste. Nakon rekonstrukcije, umetnuta poletno-sletna staza ostaće u upotrebi za nepredviđene situacije, te će i na taj način doprineti povećanju fleksibilnosti operativnih kapaciteta aerodroma", navode u kompaniji "Belgrade Airport".

Ni kriza izazvana pandemijom virusa korona nije zaustavila investicije, iako je zabeležen značajan pad broja putnika. Usled globalne zdravstvene krize, putnički saobraćaj u mreži aerodroma Vinci smanjen je 70 odsto u 2020. godini, sa ukupno opsluženih 76,6 miliona putnika, u odnosu na 255 miliona opsluženih u 2019. godini. Ovakav rezultat posledica je striktnih ograničenja koja se odnose na putovanja, a uvedena su širom sveta kako bi se podržala borba protiv širenja virusa. 

Izmene zbog radova

Menadžer razvojnih projekata aerodroma Petar Novaković je za Tanjug izjavio da je zbog dogradnje i rekonstrukcije pristupnih saobraćajnica i radova na zgradi terminala aerodroma, pristup putnika "Nikoli Tesli" promenjen, ali su obezbeđene alternative.

"Prva faza ovih radova, samo je jedan od 10 projekata koji se uporedo izvode na transformaciji aerodroma. Radovi na parkarilištima su zatvorili njihov veći deo, pa su alternativni kapaciteti garaža, te još jedan parking što je ukupno 714 mesta. Deo parkinga je ostao delimično otvoren, ali je apel da se koriste garaža i parking na dodatnoj lokaciji", rekao je Novaković.

Kako je istakao, u saradnji sa gradskim vlastima obezbeđeno je da nema otkazivanja i menjanja reda vožnje javnog prevoza ka aerodromu.

Promo

 

"Formirana su dva autobuska stajališta, umesto dosadašnjeg jednog. Jedno je samo za one koji sleću. Vraćena je i unapređena usluga taksi vaučera sa fiksnim cenama koji se mogu nabaviti na kiosku, pa je apel da se oni i koriste. Za pešake je implementiran i obeležen niz novih pešačkih staza, sa saobraćajnom signalizacijom, te su stubići koji razgraničavaju putničke tokove od ostatka saobraćaja", naveo je menadžer razvojnih projekata.

Novaković je napomenuo da nema izmena za saobraćaj od auto-puta prema Ledinama i od Ledina ka terminalu. On je naveo da se vozilima više ne može doći ispred vrata terminala, ali da je formirana nova saobraćajnica kod spomenika Nikoli Tesli koja saobraćaj vraća ka auto - putu.

Sledeća promena faze biće u maju, a Novaković je istakao da će tada prvi novi kapaciteti biti pušteni u rad, dok kompletnu transformaciju pristupnog platoa sa novom konfiguracijom očekuje u 2023. godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis