Biznis vesti

Putin: Za Evropu sada ne postoji racionalna zamena za ruski gas, svojom retorikom destabilizuje tržište i naduvava cene

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2022

-

16:06

Putin: Za Evropu sada ne postoji racionalna zamena za ruski gas, svojom retorikom destabilizuje tržište i naduvava cene
Putin: Za Evropu sada ne postoji racionalna zamena za ruski gas, svojom retorikom destabilizuje tržište i naduvava cene - Copyright Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropske zemlje svojom retorikom o napuštanju ruskih energenata dodatno destabilizuju tržište i podižu cene svojim građanima, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Uprkos stvarima koje su svima očigledne, evropske zemlje neprekidno govore o odbijanju ruskih isporuka (energije) destabilizujući tržište još više, tako da vlastitim snagama naduvavaju cene, pre svega njihovim građanima", rekao je on na sastanku o situaciji u ruskoj industriji nafte i gasa, prenosi Tass.

Putin je ocenio da trenutno ne postoji razborita alternativa ruskom gasu u Evropi i da je zamena ruskih energenata moguća tek u budućnosti.

„Ono što iznenađuje jeste to da takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, uključujući prirodni gas. Jednostavno za Evropu sada ne postoji racionalna zamena", rekao je ruski lider dodajući: „Da, tako nešto je moguće, ali sada toga nema, svi to shvataju".

Kako je objasnio, slobodnih količina na svetskom tržištu jednostavno nema, a isporuke iz drugih zemalja, pre svega iz Sjedinjenih Država u Evropu, koštaće, kaže, potrošače višestruko skuplje i uticaće na životni standard ljudi i na konkurentnost ekonomija evropskih zemalja.

Prema Putinovim rečima, Evropa je spremna da napusti zelenu agendu i da se ponovo osloni na energiju sa visokim emisijama ugljenika.

„One (evropske zemlje) su spremne da zaborave na svoje tzv. zelenu agendu i da se ponovo oslone na energiju sa visokim ugljeničnim otiskom, koju su donedavno hteli u potpunosti da ugase, nazivajući je ''arhaičnom'' i ''prljavom''", rekao je Putin.

"Treba da gradimo nove gasovode i naftovode iz Sibira"

Putin smatra da je potrebno isplanirati izgradnju novih gasovoda i naftovoda sa nalazišta u Sibiru, a takođe povećati i kapacitet pretovara nafte na Arktiku i Dalekom istoku.

"Treba uzeti u obzir mogućnost izgradnje novih naftovoda i gasovoda sa nalazišta u zapadnom i istočnom Sibiru", rekao je Putin, sumirajući rezultate sastanka o situaciji u naftnoj i gasnoj industriji, prenosi Sputnjik.

Prema njegovom mišljenju, "povećanje kapaciteta pretovara nafte u arktičkim i dalekoistočnim lukama takođe je veoma važan zadatak."

Govoreći o drugim pravcima rada, Putin je naglasio da je neophodno "iskoristiti potencijal Severnog morskog puta i uključiti gasovode ''Snaga Sibira'' i ''Sahalin - Habarovsk - Vladivostok'' u jedinstveni sistem snabdevanja gasom kako bi se regioni u tom delu zemlje obezbedili gasom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis