Biznis vesti

Udruženje Žita Srbije predložilo kvote za izvoz žitarica i neograničeni izvoz brašna

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2022

-

17:51

Udruženje Žita Srbije predložilo kvote za izvoz žitarica i neograničeni izvoz brašna
Udruženje Žita Srbije predložilo kvote za izvoz žitarica i neograničeni izvoz brašna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Udruženja Žita Srbije Sunčica Savović rekla je Tanjugu da su na sastanku predstavnika ove asocijacije sa premijerkom Anom Brnabić predložili da se odobre kvote za izvoz pšenice, kukuruza i ulja, a da se dozvoli neograničeni izvoz brašna.

Kako je navela, predloženo je da se odrede mesečne kvote za izvoz po 350.000 tona pšenice i kukuruza starog roda za sve destinacije, isključivo za ugovore potpisane pre 9. marta ove godine.

"Predloženo je i puštanje u slobodan izvoz pšeničnog brašna i prekrupe, kao i griza od kukuruza", rekla je Savovićeva.

Dodala je da su predstavnici Žita Srbije tražili da se dozvoli izvoz svih količina rafinisanog i nerafinisanog sucokretovog ulja koje su ugovorene do 9. marta, ali je ostalo da kvote odredi Ministarstvo poljoprivrede prema ugovorima koje uljari dostave preko svog udruženja.

Savović je navela da je jedan od zaključaka da se ukine carina na uvoz pšenice i kukuruza.

"Detalji treba da budu dogovoreni na sledećem sastanku koji će biti organizovan u istom sastavu sledeće srede, kako bi narednog četvrtka predlog bio na sednici vlade. Nakon revidiranja bilansa, 15. maja će biti održan nov sastanak na kome ćemo razmatrati dalje korake za narednih mesec dana, uključujući i trgovanje novim rodom", rekla je Savović.

Navela je da su na jučerašnjem sastanku kod premijerke Brnabić učestvovali još šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Saranovac, predsednik Skupštine Udruženja "Žita Srbije" Dragan Slijepčević i predsednik UO Udruženja Slavko Jovanović.

Savović je rekla i da je izvoz za žitarice za Severnu Makedoniju, koji je Vlada prethodno odobrila, počeo 11. aprila i dodala da su odobrene količine od 101.067 tona pšenice i 17.700 tona kukuruza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis