Biznis vesti

Ruska trgovina novom rutom: "Transportni koridor "Sever - Jug" obezbediće razvoj prometa"

Komentari

Autor: FoNet

21/04/2022

-

21:42

Ruska trgovina novom rutom: "Transportni koridor "Sever - Jug" obezbediće razvoj prometa"
Aleksandar Novak - Copyright AP/Ronald Zak

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je danas da će transportni koridor "Sever - Jug" obezbediti razvoj trgovinskog prometa i logistike za isporuku proizvoda, prenela je agencija Tass.

Međuvladin sporazum o stvaranju transportnog koridora "Sever - Jug" potpisale su Rusija, Indija i Iran 2000. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko država.

Cilj projekta je osiguranje tanzita tereta iz Indije, Irana i zemalja Persijskog zaliva preko ruske teritorije u Evropu.

Međunarodni transportni koridor, zapravo trgovinska ruta između Mumbaja, Sankt Peterburga i Hamburga, preko iranske jugoistočne luke Čabahar, u nekim slučajevima mogla bi da zameni egipatski Suecki kanal, jer skraćuje vreme tranzita robe sa sadašnjih 38 na 14 do 16 dana.

U projekat koji bi prolazio kroz Iran, do Bandar-e Anzalija duž Kaspijske obale, preko Kaspijskog mora do Astrahanske oblasti u Rusiji, a zatim na sever prema Evropi, značajna sredstva su uložili svi ugovorni partneri.

Rusiji su, nakon početka agresije na Ukrajinu 24. februara, Sjedinjene Države i zapadni parneri uveli više paketa ekonomskih i drugih sankcija.

Komentari (0)

Biznis