Biznis vesti

Zvanična potvrda da je NIS izuzet iz sankcija: JANAF saopštio da nastavlja sa redovnom isporukom nafte i posle 15. maja

Komentari

Autor: Seebiz / Tanjug

22/04/2022

-

12:06

Zvanična potvrda da je NIS izuzet iz sankcija: JANAF saopštio da nastavlja sa redovnom isporukom nafte i posle 15. maja
Zvanična potvrda da je NIS izuzet iz sankcija: JANAF saopštio da nastavlja sa redovnom isporukom nafte i posle 15. maja - Copyright Tanjug/HINA/ Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Jadranski naftovod (JANAF) saopštila je danas da nastavlja sa normalnih isporukama nafte Naftnoj industriji Srbije u skladu sa ugovorom koji ima sa sprkom kompanijom.

"Uredbom Veća (EU) od 8. aprila 2022. godine o merama ograničavanja s obzirom na delovanja Rusije kojima se destabilizuje stanje u Ukrajini, omogućen je nastavak izvršavanja Ugovora o transportu sirove nafte koji je JANAF d.d. sklopio s kompanijom NIS za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine", navodi se u saopštenju te kompanije, prenosi Seebiz.

Tim ugovorom su rezervisani transportni kapaciteti JANAF-a po načelu "puno za prazno" u ukupnoj količini od 3,2 miliona tona plus/minus 10 posto, i nakon 15. maja, u skladu s uslovima propisanima navedenom Uredbom.

Društvo JANAF će i nadalje svakodnevno pratiti razvoj događaja, kao i mere Vlade Hrvatske, EU i nadležnih institucija, dodaje se u saopštenju. Uredbom EU, Srbija je izuzeta iz paketa restriktivnih mera Brisela koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije.

Tanjug/Pres Služba NIS-a

 

Podsetimo,  JANAF iz Zagreba je 29. marta saopštila da sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvataju i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS, te da, ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da realizuje od sredine maja ove godine pa sve dok sankcije budu na snazi. 

S obzirom da je pravac snabdebvanja preko Jadranskog gasovoda jedini put Srbije za dopremanje sirove nafte, jer tom trasom Srbija uvozi sirovu naftu koju NIS prerađuje u Rafineriji u Pančevu ova najava je izazvala zabrinutost da bi Srbija mogla ostati bez ovog energenta. Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da traži rešenje koje će očuvati uvoz nafte u Srbiju.

Nafta inače stiže tankerima do terminala u Omišlju i dalje Jadranskim naftovodom JANAF dolazi u Srbiju. Oko 23 odsto sirove nafte proizvodimo u Srbiji, 45 odsto uvozimo iz Iraka, 10 iz Kazahstana, oko 1 odsto iz Norveške, dok nam iz Rusije stiže oko 16 odsto nafte. 

Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija s određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU među desetak državnih firmi naveden i Gazpromnjeft.

Tanjug/Pres Služba NIS-a

 

JANAF je polovinom januara 2022. objavio da je s NIS-om sklopio ugovor o transportu sirove nafte u ovoj godini. NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromjefta, koji drži 56,15 posto akcija, Republika Srbija poseduje 29,87 posto vlasništva, a mali akcionari i 13,98 odsto.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis