Biznis vesti

Centralni registar hartija od vrednosti proknjižio promenu u vlasništvu NIS-a: Gasprom ima 6,15 odsto akcija

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2022

-

16:34

Centralni registar hartija od vrednosti proknjižio promenu u vlasništvu NIS-a: Gasprom ima 6,15 odsto akcija
Euronews/Slađana Pejić: Tanjug/Strahinja Aćimović, profimedia - Copyright Euronews/Slađana Pejić: Tanjug/Strahinja Aćimović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gasprom ima 6,15 posto akcija Naftne industrije Srbije, proknjiženo je na Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHOV). Posle blok trgovine obavljene u petak Gasprom njeft ima 50 procenata akcija NIS, što znači da više nema većinski udeo u naftnoj kompaniji.

Svoj paket Gasprom je stekao kupovinom 10 miliona akcija NIS od Gasprom njefta. Drugi po snazi akcionarski paket od 29,87 procenata i dalje ima Republika Srbija. Ukupno u vlasništvu fizičkih lica je 16,44 miliona akcija odnosno 10 procenata NIS. Na kastodi računima ukupno je 2,92 procenta akcija NIS-a.

Nedeljnik "Vreme" objavio je, prošle nedelje da je na Beogradskoj berzi u petak prodato oko 6 odsto Naftne industrije za oko 7,2 milijarde dinara. Na sajtu Beogradske berze (BELEX) objavljena je samo informacija da je nešto više od 10 miliona akcija prodato, ali izmena nije bila uneta na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti (CrHOV), tako da nije bilo poznato ko je kupac.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak izjavio da nije bilo nikakve suštinske promene vlasništva u Naftnoj industriji Srbije. Vučić je odgovarajući na pitanje Euronews Srbija na konferenciji za medije rekao da je zapravo Gaspromnjeft prodao udeo u vlasništvu Gaspromu, jer ova kompanija nije obuhvaćena sankcijama EU. 

Tanjug/Pres Služba NIS-a

 

"Nikakva suštinska promena se nije desila. To je valjda urađeno jer je Gaspromnjeft bio pod sankcijama, a Gasporm nije, jer Evropljanima treba gas od Gasproma, ali ne i nafta od Gaspromnjefta", rekao je Vučić. 

Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija s određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU među desetak državnih firmi naveden i Gazpromnjeft. Srbija je izuzeta iz aktulenog, Petog paketa sankcija Rusiji. Da su sankcije primenjene to bi značilo da NIS ne može da se snabdeva sirovom naftom od Jadranskog mora do rafinerije u Pančevu putem naftovoda JANAF, što je ustaljen, stabilan i najjeftiniji vid transporta.  Nakon što je Srbija izuzeta iz paketa sankcija, oglasila se i Kompanija Jadranski naftovod (JANAF) saopštenjem da nastavlja sa normalnih isporukama nafte Naftnoj industriji Srbije u skladu sa ugovorom koji ima sa kompanijom. 

Inače, u javnosti se pominjalo više opcija kako bi Srbija mogla da izbegne posledice ukoliko se primeni Peti paket sankcija. Kao jedna od opcija se pominjala i mogućnost nacionalizacije, odnosno oduzimanja veinskog vlasništva ruskoj strani bez njihovog pristanka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i u petak takvu mogućnost odbacio.

"Mrzim otimanje imovine, mrzim sve ono što se dešavalo '45, '46, '47. u našoj zemlji. To je nemoralno, nefer i to su stvari koje se ne rade. Ne pada nam na pamet da to radimo", rekao je Vučić.

Tanjug/Pres Služba NIS-a

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis