Biznis vesti

Šalja: Iz ugla privrednika, čim je nešto “open”, dobro je

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2022

-

12:27

Šalja: Iz ugla privrednika, čim je nešto “open”, dobro je
Šalja: Iz ugla privrednika, čim je nešto “open”, dobro je - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Iz ugla privrednika, čim se pojavi pojam "open", nešto što podrazumeva ukidanje ograničenja i pojednostavljivanje procedura, kao što je to inicijativa “Open Balkan", to je dobro za proizvodnju i trgovinu, kaže Dardan Šalja, član Upravnog odbora “Devoli korporacije" sa Kosova.

"To je tako sa tačke gledišta privrednika, proizvođača. Kada se gleda sa političke strane, nisam pozvan da o tome govorim, ali pozdravljam tu inicijativu, poniklu od tri države, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, i kada se steknu uslovi, a neki uslovi treba da se steknu, da se pridruzi i Kosovo”, rekao je za Tanjug Šalja, koji je u Istri učestvovao na skupu "Strateški ekonomski razgovori”.

Kako je rekao, i nova crnogorska vlada razmišlja o pridruživanju inicijtivi, a veruje da će se, “ako bude pozvano na odgovarajući način" i Kosovo pridružiti. Kompanija "Devoli” bavi se proizvodnjom prehrambenih proizvoda, uslugama i nekretninama, a Šalja kaže da je regionalna saradnja veoma važna, posebno na Balkanu koji je stvoren od malih država, u svetu velikih država i velikih ekonomija.

Na pitanje da li tenzije između Beograda i Prištine utiču na privrednike, odgovara da se, bez obzira na političke tenzije i prepreke, trgovina možda ne razvija u potpunosti bez prepreka, ali na skali od jedan do 10, može se dati ocena osam.

"Uvozimo iz Srbije, kao što izvozimo u Srbiju, tako da prepreka ima sve manje”, rekao je Šalja. Na pitanje može li Priština bez poslovnih veza sa regionom i može li da trguje samo sa Zapadom, EU, Amerikom, Šalja kaže da je "test" sa taksom od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije pokazao da se "bez trgovine sa Srbijom može živeti, ali znatno teže".

"To moramo da priznamo, to je činjenica. Znatno je lakše i praktičnije trgovati sa što bližim zemljama, pre svega zbog transporta. Neka pogoršanja tih odnosa između Srbije i Kosova ne bi bila dobra, ni za jednu ni za drugu stranu. Razmena robe je oko 600 miliona godišnje, to nije mala cifra", rekao je Šalja, koji je i član odbora Asocijacije za razvoj biznis mreže Jugoistične Evrope (SEEBDN), koja je i organizovala skup u Istri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis