Biznis vesti

Ministarstvo energetike: Trošimo više goriva nego pre krize, dva razloga doprinela većoj potrošnji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2022

-

17:50

Ministarstvo energetike: Trošimo više goriva nego pre krize, dva razloga doprinela većoj potrošnji
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktora Uprave za rezerve energenata, Petar Ilić, rekao je danas da se u poslednje vreme beleži povećana potrošnja goriva, pre svega dizela i motornog benzina, u poređenju sa prosekom potrošnje u 2021. godini.

On je rekao da ima više razloga za povećanu potrošnju, ali da se taj porast najviše može pripisati privrednom rastu, kao i da je pored toga došlo i do ujednačavanja cena i sa susednim zemljama, tako da se jedan deo prometa verovatno vratio u Srbiju.

"Primer je da je mesečna potrošnja dizela na dan 10. maj bila 24 odsto uvećana u odnosu na prošlogodišnji prosek, a benzina za više od 30 odsto, pri čemu je čak u jednoj sedmici koja je uključena u taj period potrošnja bila veća i za 50 odsto u odnosu na prosek 2021. godine", rekao je Ilić.

On je dodao da sistem obaveznih rezervi, bez obzira na potrošnju, prati potrebe države i, uz druge rezerve koje postoje, omogućava stabilno snabdevanje domaćeg tržišta.

"U 2021. smo uvećali obavezne rezerve energenata za 30 odsto u odnosu na prethodnu, 2020. godinu. Ove godine, sa aktivnostima koje su u toku, očekujemo da za kratko vreme povećamo rezerve za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što daje kumulativno povećanje od 100 odsto u odnosu na 2020. godinu”, rekao je Ilić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis