Biznis vesti

Jelen: Malo je verovatno da će SAD produžiti dozvolu Rusiji za izmirenje dugova

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

23:31

Jelen: Malo je verovatno da će SAD produžiti dozvolu Rusiji za izmirenje dugova
Jelen: Malo je verovatno da će SAD produžiti dozvolu Rusiji za izmirenje dugova - Copyright Tanjug AP/Kevin Dietsch

veličina teksta

Aa Aa

Mala je verovatnoća da će Sjedinjene Američke Države produžiti dozvolu koja uskoro ističe i koja Rusiji omogućava da izvršava plaćanja prema američkim imaocima ruskih državnih obveznica, izjavila je danas ministarka finansija Dženet Jelen. Ovakav potez mogao bi da dovede Moskvu u poziciju iz koje ne bi mogla da izmiri dugovanje.

Rusija je do sada uspevala da servisira obaveze po osnovu njenih međunarodnih obveznica iako sankcije Zapada zabranjuju transakcije sa ruskim Ministarstvom finansija, Centralnom bankom ili Fondom nacionalnog bogatstva, prenosi Rojters. Američka licenca koja omogućava Moskvi da izvrši plaćanja imaocima njenih obveznica u SAD ističe 25. maja.

Jelen je na pitanje novinara uoči sastanka ministara finansija G7 u Bonu da li će Sjedinjene Države dozvoliti da licenca istekne, što znači da će biti oštećeni američki investitori koji su uložili u ruske državne obveznice, odgovorila: "Nije doneta konačna odluka o tome, ali mislim da je malo verovatno da će biti produžena".

"Ako Rusija nije u stanju da pronađe način da izvrši te isplate, oni su tehnički u neizmirivanju svog duga, i mislim da to zaista ne predstavlja značajnu promenu situacije u Rusiji. Oni su već isključeni sa globalnih tržišta kapitala", rekla je ona.

Rusija ima dug po osnovu međunarodnih obveznica od 40 milijardi dolara. Jedini put kada nije servisirala svoj spoljni dug bio je posle revolucije 1917. godine. Zemlja je imala investicioni kreditni rejting sve do napada na Ukrajinu 24. februara.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je ranije danas da će Rusija servisirati obaveze po spoljnom dugu u rubljama ako SAD blokiraju druge opcije za izvršenje tih plaćanja, dodajući da Rusija neće sebe smatrati neplatišom jer ima novca za plaćanje svojih dugova.

Nakon uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, u inostranim bankama je zamrznuta gotovo polovina ruskih deviznih rezervi, odnosno oko 300 milijardi od 640 milijardi dolara ukupnih deviznih i zlatnih rezervi te zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis