Evropa

Finska gasna kompanija: Rusija bi ove nedelje mogla da prekine isporuku gasa

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

17:28

Finska gasna kompanija: Rusija bi ove nedelje mogla da prekine isporuku gasa
Finska gasna kompanija: Rusija bi ove nedelje mogla da prekine isporuku gasa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija bi mogla da prekine isporuke gasa Finskoj ove nedelje i zbog zahteva Moskve da se gas plaća u rubljama i zbog želje Helsinskija da pristupi NATO-u, saopštio je danas finski državni snabdevač gasom Gasum.

U saopštenju Gasum navodi da nije dobio nikakvu informaciju u vezi sa prekidom isporuke gasa od ruskog Gasprom eksporta ili od ruske firme koja obavlja prenos gasa, ali da su u toku pripreme za slučaj da Moskva isključi gas u petak kasno ili u subotu, prenosi Rojters.

„Gasum će nastaviti da se priprema za kriznu situaciju zajedno sa svojim kupcima i nacionalnim vlastima odgovornim za hitno snabdevanje“, navodi se u saopštenju.

Izvoz ruskog gasa u Finsku od 1. januara do 16. marta ove godine u proseku je iznosio oko 3,2 miliona kubnih metara dnevno.

Prošlog petka finski Komitet za vanredne situacije saopštio je da je spreman da se izbori sa problemima u slučaju da Rusija prekine snabdevanje prirodnim gasom.

Finska uvozi najveći deo gasa iz susedne Rusije, ali gas čini tek oko pet odsto njene godišnje potrošnje energije, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa