Evropa

Rusija od sutra prekida isporuku struje Finskoj zbog zahteva za prijem u NATO

Komentari

Autor: Gardijan

13/05/2022

-

20:01

Rusija od sutra prekida isporuku struje Finskoj zbog zahteva za prijem u NATO
Rusija od sutra prekida isporuku struje Finskoj zbog zahteva za prijem u NATO - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će obustaviti isporuke električne energije Finskoj od jedan čas ujutro u subotu, saopštio je snabdevač RAO Nordic usred rastućih tenzija zbog nastojanja Helsinkija da se pridruži u NATO, preneo je Gardijan

RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, saopštila je da je „prinuđena da obustavi uvoz električne energije“, počev od 14. maja. RAO Nordic „nije u mogućnosti da plaća uvezenu struju iz Rusije“, navodi se u saopštenju.

"Ova situacija je izuzetna i desila se prvi put u više od 20 godina naše trgovisnke istorije", navela je kompanija.

Finska mrežna kompanija Fingrid saopštila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije "za sada" biti obustavljena zbog poteškoća u plaćanju.

Fingrid je naveo da struja iz Rusije čini oko 10 odsto ukupne potrošnje energije u Finskoj i da se nedostajuće količine mogu nadomestiti uvozom više struje iz Švedske, a delom i domaćom proizvodnjom.

Finski lideri juče su izjavili da zemlja mora da podnese zahtev za pridruživanje NATO alijansi "bez odlaganja". Kao odgovor, Kremlj je rekao da će Rusija „definitivno“ videti finsko članstvo kao pretnju, a rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će Moskva biti „primorana da preduzme recipročne korake, vojno-tehničke i druge“.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Marija

14.05.2022 07:31

Да није можда што не плаћају?

Evropa