Biznis vesti

NALED izabrao tri ključna reformska prioriteta do 2025 - zelena agenda, unapređenje investicija i bolji kvalitet propisa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2022

-

14:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Podrška sprovođenju zelene agende, unapređenje uslova za investiranje i izgradnju i unapređenje kvaliteta donošenja propisa su tri ključna reformska prioriteta od ukupno 12 koji su izabrali članovi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u strateškom planu za period od 2022. do 2025. koji je predstavljen na završnoj sednici godišnje Skupštine organizacije.

U razgovoru za Euronews Srbija Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a kaže da su od 12 reformi, članovi izabrali ove tri kao nešto što će im biti najvažnije u narednim godinama.

"Zelena agenda koja dominira u javnosti kao tema, odnosno zaštita i očuvanje životne sredine. Ono što je takođe jako važno, to su uslovi za investicije, registraciju i imovine i gradnju. To je tema kojom se dugo bavimo, ima dosta konkretnih pomaka, ali ima još dosta posla pred nama. I ono što je nekako isplivalo na vrh, jeste pitanje donošenja propisa, kakav je kvaliteta samog procesa i šta tu još može da se uradi jer je javno-privatni dijalog jedna od naših ključnih tema"

Članovi NALED-a su na skupštini takođe iskoristili priliku da se osvrnu na ono što je urađeno, a u jeku pandemije koronavirusa najponosniji su na sačuvanu stabilnost u radu i obezbeđivanje finansija.

"Mnogo toga je postignuto. Konkretno, ponosni smo na unapređenje postupka izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem, u okviru katastra je napravljen elektonski šalter, juče je pušten registrar elektronskih lokacija i to su sve jako veliki pomaci napred. Tu je i sistem online fiskalizacija elektronskih faktura, napravljen je dobar uvodi i priprema za e-agrar i digitalizaciju registra poljoprivrednih gazdinstava za koji očekujemo da napravi revoluciju u ovoj oblasti od 400 hiljada njih koje imamo u sistemu. E-prostor će takođe omogućiti da se elektronski donose urbanistički planovi, da se proces pojednostavi, da se procedura završi do 11-12 meseci, a da ne traje nekoliko godina. Posebno nam je važna digitalizacija zdravstva i cilj nam je da u naredih nekoliko godina što više građana može elektronski da pristupa uslugama u zdravstvu".

 

Komentari (0)

Biznis