Biznis vesti

Samo petina država u svetu uvela je rodno budžetiranje, a Srbija je među njima

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

13:50

Samo petina država u svetu uvela je rodno budžetiranje, a Srbija je među njima
Samo petina država u svetu uvela je rodno budžetiranje, a Srbija je među njima - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija pripada grupi od 19 odsto država u svetu i retkim državama u Evropi koje su uvele rodno odgovorno budžetiranje, rekla je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je, na konferenciji "Rodno odgovorno budžetiranje-Republika Srbija kao primer dobre prakse" u Palati Srbija, navela da naša zemlja pored toga što ima mnoge zakone i propise, Zakon o rodnoj ravnopravnosti, strategije i akcione planove, radi na svim stubovima rodne ravnopravnosti, od borbe protiv nasilja do brige o reproduktivnom zdravlju.

Kaže da se u našoj zemlji vodi računa gde ide novac koji je potreban da bi se u državi stvorili jednaki uslovi za sve.

Mihajlovićeva je izrazila zadovoljstvo što su korisnici, od lokalnih samouprava Aranđelovca, Kruševca, Kragujevca do ministarstava, sudova i ostalih institucija, u svoje budžete uvrstili rodnoodgovorno budžetiranje.

"Nastavićemo na tome da radimo, zato što bez sredstava nije moguće stvoriti jednake uslove za muškarce i žene", kazala je Mihajlovićeva.

MRE/Zoran Petrović

 

Objasnila je da rodno budžetiranje znači da se prate ulaganja i kretanje sredstava na svim nivoima, lokalnom, nacionalnom i pokrajinskom u postizanju rodne ravnopravnosti.

Poručila je da je jedno kada se investira samo u one objekte i projekte koje donose dobrobit samo jednom delu populacije, a da je sasvim drugo kada se ulaže u projekte koji omogućavaju jednake uslove za dalji razvoj i muškaraca i žena.

"Osnova rodne ravnopravnosti jeste da stvorimo jednake uslove za devojčice i dečake, devojke i mladiće, miškarce i žene u našoj zemlji i zato se i bavimo rodno odgovornim budžetiranjem", poručila je Mihajlovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis