Biznis vesti

Državna revizorska institucija: Institut ekonomskih nauka teško kršio obavezu dobrog poslovanja

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2022

-

16:34

Državna revizorska institucija: Institut ekonomskih nauka teško kršio obavezu dobrog poslovanja
Državna revizorska institucija: Institut ekonomskih nauka teško kršio obavezu dobrog poslovanja - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je danas da je Upravnom odboru (UO) Instituta ekonomskih nauka (IEN) u Beogradu, predložila smenu direktora te naučne ustanove zbog nezakonitih isplata uvećanja zarade, ali da UO nije uvažio zahtev.

DRI je navela da je sprovela reviziju pravilnosti poslovanja Instituta i sačinila Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja u delu koji se odnosi na javne nabavke za 2018. i 2019. godinu i ostvarivanje i raspodelu prihoda za 2019. godinu.

Dodaje se da je odgovorno lice Instituta u datom roku dostavilo Odazivni izveštaj, u kome su iskazane preduzete mere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, ali da je prilikom ocene navedenog izveštaja, DRI utvrdila kako nije verodostojan, zbog čega je obavljena revizija odazivnog izveštaja.

"U Izveštaju o reviziji odazivnog izveštaja Instituta ekonomskih nauka u Beogradu, kao i Poslerevizionom izveštaju o merama ispravljanja Instituta, utvrđeno je da je nastalo teško kršenje obaveze dobrog poslovanja, jer Institut nije otklonio otkrivenu nepravilnost koja se odnosi na neosnovano dato pravo direktoru Instituta na uvećanje plate po osnovu funkcionalnog dodatka, već je i dalje nastavljeno sa isplaćivanjem dodatka bez pravnog osnova, čime se i dalje nezakonito troše javna sredstva", navedeno je u saopštenu DRI.

DRI je o "teškom kršenju obaveze dobrog poslovanja" Instituta obavestila Narodnu skupštinu Republike Srbije i uputila Upravnom odboru Instituta Zahtev za razrešenje odgovornog lica.

Upravni odbor Instituta nije usvojio zahtev za razrešenje odgovornog lica, odnosno direktora Instituta, zaključuje se u saopštenju DRI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis