Biznis vesti

Nova rešenja tek u povoju: Koliko smo daleko od toga da svi plaćaju grejanje po utrošku umesto po kvadratu

Komentari

Autor: Zlatica Radović

06/06/2022

-

07:05

Nova rešenja tek u povoju: Koliko smo daleko od toga da svi plaćaju grejanje po utrošku umesto po kvadratu
Euronews/Slađana Pejić: Pixabay, profimedia, Državna revizorska institucija - Copyright Euronews/Slađana Pejić: Pixabay, profimedia, Državna revizorska institucija

veličina teksta

Aa Aa

Većina vlasnika stanova u Beogradu račune za toplotnu energiju plaća po kvadratnom metru, dok samo mali deo nekretnina ima uređaje koji mere potrošnju. Iako se o plaćanju grejanja po utrošku priča već godinama, ono je i dalje praktično tek u povoju u glavnom gradu, ali i u ostalim  mestima u Srbiji. Na to su ukazali i državni revizori u svom poslednjem izveštaju.

Držvana revizorska institucija (DRI) je tokom kontrole koja je trajala u periodu od 2018. do 2020. godine utvrdila da JKP "Beogradske elektrane" naplaćivale vlasnicima stambenog prostora uslugu grejanja prema površini stana, umesto prema potrošnji. DRI je dala preporuku ovom gradskom preduzeću  da naplatu obavlja prema potrošnji svim korisnicima iz kategorije stambeni prostor, "u cilju veće transparentnosti naplate i kontrole utroška toplotne energije od strane potrošača"

"JKP Beogradske elektrane je od 90 odsto vlasnika stambenog prostora u periodu od 2018. do 2020. godine naplaćivalo toplotnu energiju prema jedinici površine, umesto prema potrošnji, kako je propisano Zakonom o energetici, Zakonom o efikasnom korišćenju energije i Odlukom o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda", navela je DRI u izveštaju o reviziji poslovanja tog preduzeća.

Toplane: Skupštine stanara odlučuju o načinu plaćanja grejanja

U JKP "Beogradske elektrane" kažu za Euronews Srbija da je po postojećim propisima odluka o obračunu naknade za isporučenu toplotnu energiju u nadležnosti potrošača, odnosno da svaka Skupština stanara ukoliko želi može da promeni način obračuna i da pređe sa paušalnog načina obračuna na naplatu prema utrošku.

Napominju i da bi, kada Skupština grada donese obavezujuću odluku koja se odnosi na sve potrošače koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja, mogli u roku od tri godine da pređu na novi način obračuna i naplate. Time će, kažu, formalan proces biti usklađen sa zakonom, a kasnije će vlasnici stanova sami odlučivati koji model raspodele će zahtevati od Toplana. 

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta kaže da Izveštaj DRI, jasno ukazuje da JKP preduzeće sprovodi naplatu prema potrošnji u svim objektima u kojima postoje tehnički uslovi za merenje. To su objekti izgrađeni posle 2010. godine i u skladu sa savremenim uslovima gradnje i energetske efikasnosti i ima ih oko 1.500, a obuhvataju dva miliona metara kvadratnih zagrevane površine.

profimedia

 

"Ugradili smo mernoregulacionu opremu i u preostalim objektima sa oko 16.550.000 kvadrata u svakoj podstanici na 6.609 mernih mesta, a u toku je i opremanje uređajima za daljinsko očitavanje merila toplotne energije. To je neophodno s obzirom na broj mernih mesta koja moraju da budu očitana u periodu od 1. do 5. u mesecu, a što je neophodan uslov za obračun isporučene toplotne energije prema potrošnji kod svih potrošača", objašnjava direktor "Beogradskih elektrana". 

On napominje da će na ovaj drugi način na računima biti iskazana potrošnja na nivou objekta, ali da se postavlja pitanje kako pravilno raspodeliti potrošenu energiju na nivou stana.

"Važećim propisima raspodela topltone energije na nivou stana obavlja se po metru kvadratnom zagrevane površine. Istovremeno ovakav način raspodele motiviše vlasnike stanova da pređu na tarifni sistem sa raspodelom prema registrovanoj pojedinačnoj potrošnji, odnosno da ugrade termostatske ventile i delitelje toplote, jer bez ugradnje opreme za registrovanje pojedinačne potrošnje korisnik ne može da upravlja pojedinačnom potrošnjom i troškovima prema sopstvenim potrebama i mogućnostima", poručuje Basta.

Prednosti i mane "naplate po utrošku"

On, međutim, tvrdi da, iako mnogi potrošači smatraju da bi time problem bio rešen, to zapravo nije slučaj i da postoje i ozbiljne negativne posledice. Napominje da mera ''naplata po utrošku'' u osnovi treba da omogući potrošaču da vodi računa o sopstvenoj potrošnji i da je prilagodi svojim materijalnim mogućnostima, po principu da svako plaća samo ono što je potrošio.

"Stare zgrade kolektivnog stanovanja su u osnovi energetski neefikasne i skoro izvesno, uvođenjem novog sistema obračuna, dobićemo oko 100.000 kupaca, odnosno vlasnika stanova, odnosno 300 do 400.000 nezadovoljnih građana, koji će svoj komfor i stečene navike morati skupo da plate, jer će im godišnji izdatak za grejanje biti znatno veći nego što je bio u paušalnom sistemu naplate koji je u osnovi baziran na principu društvene solidarnosti", kaže Basta.

profimedia/Marcus Brandt/dpa

 

On napominje da je upravo ta činjenica uvek bila izazov i prepreka svakoj gradskoj vlasti da donese opšte obavezujuću odluku, pa "zato pribegava delimičnim rešenjima koja istovremeno podstiču energetsku sanaciju objekata i naplatu po utrošku, kako bi izazvala sinergetski efekat na upravljanje toplotnom energijom".

"Ne treba zaboraviti ni činjenicu da će se javiti nezadovoljstvo i kod onih korisnika koji su naučili da se greju izuzetno dobro, a nisu vodili računa o potrošnji toplotne energije, i plaćali su mesečni račun u fiksnom - paušalnom iznosu. Naravno, oni će i dalje moći da se greju kvalitetno, ali će taj komfor morati realno da plate po utrošku, i to će im neminovno povećati troškove za grejanje. Ta grupa potrošača nije zanemarljiva, i zaslužuje pažnju pri donošenju odluke od strane Osnivača", ukazuje Basta.

Primedbe zbog očitavanja potrošnje

Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije za Euronews Srbija kaže da veoma mali broj zgrada ima ugrađene uređaje za merene potrošnje, ali da je ozbiljan problem i pitanje finansija.

"Mi propise uskladimo sa evropskim, ali nam je primena slaba. Osnovno pitanje je ko će finansirati taj prelazak na plaćanje po utrošku. To je dobra ideja za potrošače, ali će biti potrebna dodatna ulaganja", kaže Alfirović.

Udruženja potrošača su i ranije imala primedbe zbog načina očitavanja potrošnje, koja je poverena privatnim firmama, koje tu uslugu kupcima naplaćuju. Udruženje potrošača Efektiva je nedavno ukazalo da, iako je usluga po Zakonu o zaštiti potrošača besplatna za potrošače, Odlukom grada Beograda kao podzakonskim aktom, dopušteno je da se “isporučiocu toplote, drugom preduzeću ili preduzetniku”, a u praksi to su privatne kompanije, na osnovu posebnog ugovora sa stambenom zajednicom pravnim licem koje čine potrošači kao članovi stambene zajednice, ta ista usluga naplaćuje potrošačima.

Oni objašnjavaju da je na prvi pogled pravno sve u redu jer “posebni ugovor” zaključuje stambena zajednica kao pravno lice, a ne pojedinačni potrošač, pa ispada da u ovoj situaciji nema mesta primeni Zakona o zaštiti potrošača. Ističu ipak, da su sa druge strane, direktni korisnici ovakvih ugovora upravo potrošači, i da se na njih ti “posebni ugovori” neposredno primenjuju.

Komentari (5)

Predrag

06.06.2022 07:21

To je najgora solucija..odraće nas...kao struja...ne potrošiš ništa platiš 1000 dinara...ali ljudi ćute pa im tako i treba.

Ing Zoran Vukov

19.09.2022 17:50

Mada je ova grejna sezona 2022/23 osamnajsta od kada su 2005 ugrađeni kalorimetri u predajne stanice zgrada, Beogradske elektrane naplaćuju preko Infostana grejanje bez podataka o količini kupljenih kwh (jer Toplana to proizvodi a korisnici se greju sa kwh a ne sa m2 svog već kupljenog stana) –( IZBEGNUTA JE DEKLARACIJA).Kako više od 92% korisnika (koji plaćaju PAUŠALNO) nema ključne podatke koliko je kupio kwh mesečno i godišnje AKONTACIONOM naplatom, a ne zna ni koliko je godišnje za približno 6 meseci toplana isporučila. Pročitati: ODLUKA O NAČINU PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA datu u SLUŽBENOM LISTU grada Beograda br. 24/2003 god. Izbegavajući ove podatke, korisnici nemaju tačan uvid koliko su više kwh platili, jer se OBRAČUN na kraju sezone ne prikazuje. Možda sam jedini u Beogradu od postavljanja kalorimetra u zgradi (u leto 2005 god) i imam snimljena stanja o isporučenim kwh objektu, izračunao sam korišćenjem svog računa i cenovnika toplane TAČNI IZNOS OVE dugogodišnje prevare. Izneću ove podatke kasnije po godinama: Da bi proverili koliko kwh godišnje kupujete akontacionom naplatom „PAUŠALNO“sa 12 uplata podelite iznos 1432,71 [din/m2 god ] sa poslednjom cenom za kwh od 7,00 din, dobija se da godišnje kupujemo 204,6728 kwh/m2 stana. U sezoni 2021/22 kupljeno je 196,9672 [kwh/m2 stana god] dok je isporučeno upola manje 99,1840 [kwh/m2 stana god]. Kako se ovi podaci kriju od korisnika , a sami ne vrše očitavanje kalorimetra u d, ne znaju da su platili i kwh sa kojim će se grejati u ovoj sezoni i da će ponovo platiti dvostruko više kwh nego što toplana isporučuje godišnje. Kako se OBRAČUN na kraju grejne sezone ne prikazuje tom prevarom korisnik plaća kwh ne 7,00 din već dvostruko veću, u ovom slučaju 14,44 din.Ovo se krije od korisnika ne prikazivanjem očitanih stanja kalorimetra u zgradi i kolika je ukupna stanbena površina sa kojom se dele isporučene količine kwh .

Ing Zoran Vukov

19.09.2022 18:31

Srbija je još zemlja u kojoj se krije istina, sramota je na onome ko je prevaren a ne na onome ko se na prevaru odlučio

Ing Zoran Vukov

20.09.2022 05:04

Da se naplata obavlja nezakonito, potrebno je razumeti prikaz cenovnika Beogradskih toplana.U poslednjem prikazu cenovnika, prikazanom u Sl.listu grada Beograda br.98 od 29 Oktobra 2021 god, imate sve brojeve Sl. listova gde su objavljeni cenovnici, pa i onih koji nikada nisu postavljeni kao br 1/2002; 3/2002; 23/2002.Tek je pod pritiskom premijera Zorana Đinđića, donesen je ovaj cenovnik od 31.Oktobra 2002 Sl. list 23/2002 god, koji je imao pravilne cene u delu PO MERILU KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE: za instalisani snagu (kada u zgradi nema kalorimetra)2 cene [din/kw god] ali cena nije data i cena 64,00 [din/m2 god] koja je ispravna jer podeljena sa cenom za kwh od 0,70 din daje ISKUSTVENU količinu kwh sa kojom se FORMIRA AKONTACIJA za paušalnu naplatu kada zgrada nema kalorimetar. Ispravke koje su urađene 2010 god, kada su shvatili da je prevara sa dvojnom cenom otkrivena sa kojom se koristio Infostan .Tim ispravkama (pogledati) datom u br. 34/2010, dvojna cena od 64,37 [din/m2 mes](iz prethodnog cenovnika) pomnožena je sa 12 mes= 772,44 [din/m2 god] (pokušavajući time da dvojnu cenu prikažu kao ispravnu),i sa kojom je fakturisano a ne sa ispravnom cenom od 307,22 [kwh/m2 god] ,kako ispravna 307,22 [kwh/m2 god] podeljeno sa 3,34 din/kwh daje 91,982 [kwh/m2 god] zasnovana na ISKUSTVENOJ KOLIČINI kwh koji se prosečno isporučuju po m2 zagrevane površine u objektu. Pravilan iznos AKONTACIJE koja se naplaćuje sa 12 jednakih iznosa, za fakturisanje (kada nema kalorimetra u zgradi) dobija se množenjem 91,982 [kwh/m2god] sa svim površinama u objektu gde su ugrađena grejna tela(radijatori)x cena [din/kwh] a potom se dobijeni iznos deli sa ukupnom stanbenom površinom . Dobija se iznos sa kojim se množi površina stana i dobija godišnji iznos akontacije za stan, a podelom sa 12 daje mesečni iznos akontacije.Neosporna je činjenica da je ova ISKUSTVENA KOLIČINA kwh od 90 -92 kwh/m2 god bila poznata Toplanama i pre ugradnje kalorimetara u zgradama u Beogradu, što se može videti i u cenovniku Br. 23/2002. I tu je osnovana sumnja šta je razlog za ubistvo Premijera, da se ovo ne sazna (da je nezakonita naplata obavljana i pre promene Vlasti u Oktobru 2000 god , jer je tu bio skriveni prihod koji je koristila prethodna SPS vlast (kao i osveta za slanje Miloševića u Hag) a što je učinio Zoran Đinđić.

Ing Zoran Vukov

20.09.2022 11:30

Podatke o plaćenim i isporučenim kwh, koje Toplane kriju od korisnika neispravnim prikazima računa od strane Infostana, daću u ovom komentaru. Toplane ne mogu da opravdaju ovu nezakonitu naplatu koja se više od 60 god obavlja falsifikovanim cenovnicima. Mada su kalorimetri u zgradama u Beogradu ugrađeni od 2005 god, moralo se tada prekinuti „PAUŠALNA“ naplata, i jer se iznos obaveze dobija množenjem isporučene količine kwh objektu x prodajna cena za kwh (a koja je i jedino ispravna uvećana sa PDV). Kako su Toplane znale, koja se prosečna količina kwh godišnje isporučuje po m2 UKUPNO ZAGREVANOG PROSTORA od 90 do 92 [kwh/m2 god] sa kojom se formiraju akontacije za naplatu grejanja kada u zgradi nema ugrađen kalorimetar (cene su date kao [din/kw god] i [din/m2 god] a to su ISKUSTVENE KOLIČINE, koje daju bez obzira na način primene isti iznos obaveze. Pod pritiskom premijera Zorana Đinđića doneta je odluka data u Sl. listu grada Beograda br 1/2002 god od 31.Januara 2002 god,ODLUKA O CENAMA TOPLOTNE ENERGIJE (sa tekstualnim delom) a u sledećem, od 31.Oktobra 2002 god REŠENJE O IZMENI REŠENJA O NAJVIŠEM NIVOU CENA KOMUNALNIH PROIZVODA I USLUGA , koji je potpisao Predsednik Nenad Bogdanović sa ispravno formiranim cenama datim u delu PO MERILU KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE , za instalisanu snagu (nije data cena) a za po površini je 64 din/m2 god. Ako 64 din/m2 god podelimo sa jediničnom cenom od 0,70 din/kwh dobija se ISKUSTVENA količina kwh koja se prosečno godišnje isporučuje i ona iznosi 91,428 kwh/m2 UKUPNO ZAGREVANOG PROSTORA u objektu. Sa ovom količinom kwh se množe sve površine u zgradi a dobijena kolčina kwh se množi sa prodajnom cenom O,70 din/kwh i to je iznos obaveze svih korisbnika u objeku. Podelom obog iznosa sa UKUPNOM STANBENOM POVRŠINOM dobija se iznos godišnje obaveze po m2 stana, množenjem površine stana svakog korisnika daje godišnji iznos akontacije,a delenjem sa 12 meseci daje mesečni iznos akontacije. Kako se u našoj zgradi greju i druge površine one su uvećale iznos za ~7,28%. pa je količina kupljenih kwh u sezoni 2003/04 (ispravno bi fakturisano iznosila 98,0821 kwh/m2 god, dok je naplaćeno sa cenom 20 din/m2 mes x 12 mes=240 [din/m2god] (čime je fakturisano 240 [din/m2 god]: 0,70 [din/kwh]=342,8571 [kwh/m2 god] a stan od 60 m2 je platio tako 345,2239 kwh god umesto 5.884,9260 kwh god. Isti je slučaj i u sezoni 2004/05 FAKURISANO = 345,1194 kwh/m2 ; ISPORUČENO= 98,0821 (na osnovu ispravne cene u cenovniku .Ostali podaci su na osnovu stvarno isporučenih kwh/m2 (mereno kalorimetrom) tako u sezoni 2005/06 Fak= 345,1967 kwh/m2 ; Isp= 112,1965 kwh/m2; u 2006/07 Fak=345,4701 ; Isp= 80,8646 kwh/m2; u 2007/08 Fak= 345,9403 kwh/m2 , Isp= 101,1532 kwh/m2 ; u 2008/09 Fak= 276,7164 kwh/m2 , Isp=97,409 kwh/m2; u 2009/10 Fak=231,2726 kwh/m2 ; Isp= 96,3144 kwh/m2 ; u 2010/11 Fak= 216,2985 kwh/m2; Isp= 103,4190 kwh/m2; u 2011/12 Fak= 205,2827 kwh/m2 , Isp= 106,6760 kwh/m2; u 2012/13 Fak= 204,0829 kwh/m2, Isp= 88,4890 kwh/m2; u 2013/14 Fak= 200,5837 kwh/m2, Isp= 77,5547 kwh/m2 ; u 2014/15 Fak= 200,5837 kwh/m2, Isp= 200,5837; u 2015/16 Fak= 194,9300 kwh/m2, Isp= 96,0166 kwh/m2; u 2016/17 Fak= 189,2615 kwh/m2, Isp= 116,2026 kwh/m2; u 2017/18 Fak= 189,2615 kwh/m2 , Isp=94,5265 kwh/m2, u 2018/19 Fak=189,2615, Isp= 88,8671 kwh/m2; u 2019/20 Fak=189,2615, Isp=85,6238 kwh/m2; u 2020/21 Fak=189,2615, Isp= 107,5703 kwh/m2; u 2021/22 Fak= 196,9672 kwh/m2 god, Isp= 99,1640 kwh/m2 god. Ako saberemo fakturisane kwh za ovih 19 sezona od 2003/04 do sada, UKUPNO JE FAKTURISANO= 4.599,9756 kwh/m2 stana, dok je ISPORUČENO UKUPNO 1.844,7077 kwh/m2 stana (za ispravno plaćanje) (napomena u zgradi se greje i hodnik i drugi prostor pa je prosečna količina kwh za plaćanje veća) 97,0899 kwh/m2 stana od iskustvene sa kojom se formira cenovnik za PAUŠALNU naplatu od (90 – 92 kwh/m2 god) Ukoliko želite da utvrdite koliko ste i vi oštećeni (za godine kada ste plaćali paušalno , treba da pomnožite svoju površinu stana sa datim FAKTURISANIM količinama (za godine kada ste se daljinski grejali)i od toga oduzmete količine koje su za iste godine isporučene po m2 stana. Razliku pomnožite sa 7,00 din/kwh.

Biznis