Biznis vesti

Britanci testiraju novi model poslovanja: Radnici u više od 70 kompanija radiće četiri dana nedeljno

Komentari

Autor: Gardijan / Tanjug

06/06/2022

-

09:24

Britanci testiraju novi model poslovanja: Radnici u više od 70 kompanija radiće četiri dana nedeljno
Britanci testiraju novi model poslovanja: Radnici u više od 70 kompanija radiće četiri dana nedeljno - Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Više od 3.300 radnika u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rasponu od malih lokalnih preduzeća do velikih finansijskih firmi, kreću danas s četvorodnevnom radnom nedeljom bez umanjenja plate u okviru najvećeg svetskog testiranja novog modela rada.

Pilot projekat će trajati šest meseci u organizaciji društva "4 Dana nedeljno globalno", a u partnerstvu s tink-tenk grupom Autonomi, Kampanjom 4 dana nedeljno i istraživačima sa Univerziteta Kembridž, Univerziteta Oksford i Bostonskog koledža, piše Gardijan.

Istraživanje se zasniva na obrascu 100:80:100 – 100 posto plate za 80 odsto radnog vremena, u zamenu za obavezno održanje 100-procentne produktivnosti.

DŽo O''Konor, izvršni direktor neprofitne grupe "4 Dana nedeljno Global", kaže da je Velika Britanija perjanica četvorodnevne radne nedelje.

"Kako izlazimo iz pandemije, sve više i više kompanija prepoznaje da je kvalitet života nova granica koja deli konkurenciju, i da je rad sa skraćenim radnim vremenom, fokusiran na rezultate, sredstvo koje im daje konkurentsku prednost”, navodi on.

Među onima koji učestvuju u ovom testiranju su kompanije koje pružaju usluge obrazovanja, savetovanja na radnom mestu, stanovanja, nege kože, regrutacije radnika u građevinarstvu, pružaoci usluga hrane i pića i digitalnog marketinga....

Istraživači će raditi sa svakom organizacijom učesnicom u projektu na merenju uticaja skraćene radne nedelje na produktivnost u poslovanju i dobrobit njenih radnika, kao i uticaja na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost. Testiranja četvorodnevne radne nedelje, uz podršku vlada, trebalo bi da počnu kasnije ove godine i u Španiji i Škotskoj.

"Istorijski eksperiment"

DŽulijet Skor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu i glavni istraživač ovog pilot projekta, opisuje ovaj poduhvat kao "istorijski eksperiment".

"Analiziraćemo kako zaposleni reaguju na dodatni slobodan dan, u smislu stresa i izgaranja na radu, njihovo zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, san, korišćenje električne energije, putovanja i mnoge druge aspekate života“, objašnjava ona.

Dodaje da se četvorodnevna radna nedelja generalno smatra politikom trostrukih benefita – pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi.

"Naši istraživački napori će kopati po svemu tome", ističe Skor.

Ed Siel, izvršni direktor Čeriti banke je ponosan što je ovo jedna od prvih banaka u Velikoj Britaniji koja je prihvatila četvorodnevnu radnu sedmicu.

"Već dugo smo šampion po pitanju fleksibilnog rada... Za Čeriti banku, prelazak na četvorodnevnu sedmicu predstavlja prirodan naredni korak", poručio je Siel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis