Biznis vesti

Nevreme desetkovalo rod poljoprivrednih kultura u Francuskoj

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

14:34

Nevreme desetkovalo rod poljoprivrednih kultura u Francuskoj
Nevreme desetkovalo rod poljoprivrednih kultura u Francuskoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žestoka oluja praćena gradom pogodila je farme širom Francuske ovog vikenda, desetkujući rod poljoprivrednih kultura, saopštila je danas Nacionalna federacija poljoprivrednika (FNSEA), dok su njihove kolege u Italiji upozorile na uticaj suše na prinose njihovih useva.

Grad, jak vetar i obilna kiša naneli su štetu u skoro 65 departmana u Francuskoj, pogodivši pšenicu, voćnjake i vinograde, navodi FNSEA u saopštenju, prenosi Rojters.

"Šteta je izuzetno velika, na nekim farmama je pogođeno 100 odsto useva", dodaje to francusko udruženje.

profimedia

 

Francuska je četvrti po veličini svetski izvoznik pšenice.

Nevreme je pogodilo i severne italijanske regione kao što su Pijemont, Vale d''Aosta i Trentino Alto Adiđe, ali najveći problem u Italiji trenutno predstavlja suša, pri čemu se prognoziraju visoke temperature u većem delu zemlju još nedelju dana.

Italija je u dosadašnjem toku godine zabeležila samo polovinu od uobičajene količine padavina, prema poljoprivrednom lobiju Koldireti, koji procenjuje da šteta od izgubljene proizvodnje iznosi blizu milijardu evra (1,1 milijardu dolara) i ističe da je najjače pogođena dolina reke Po.

profimedia

 

"Najviše je stradao pirinač, s drastičnim padom roda na 10.000 hektara, a smanjene su i prognoze prinosa za sve druge žitarice, od pšenice do kukuruza", naveli su iz Koldiretija u izjavi za Rojters.

Šteta po rod pšenice u zapadnoj Evropi mogla bi da poveća pritisak na ionako ograničenu globalnu ponudu usled ruskog napada na Ukrajinu, koji je podstakao rast cena na tržištu, imajući u vidu da su obe pomenute zemlje vodeći proizvođači i izvoznici pšenice. Rod voća i grožđa u vinogradima u Francuskoj takođe su pretrpeli ozbiljnu štetu od nevremena, a iz vlade je najavljeno da će ministar poljoprivrede Mark Fesno danas poseti vinogradare u regionima Žironda i Žer.

Komentari (0)

Biznis