Biznis vesti

Otvorena deonica na obilaznici oko Beograda - od danas u šest traka do Straževice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2022

-

11:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na obilaznici oko Beograda danas je završena i druga traka Sektora 5, od Orlovače do izalaza iz tunela Straževica. Na ovoj deonici obilaznice koja je duga oko četiri kilometra, završena je leva traka auto-puta sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužini od 720 metara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska nove deonice obilaznice rekao da će ta deonica u saobraćaju biti danas od 18.00 sati.

Istakao je da je ponosan što se u Srbiji sada gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica i da samo sa jednim projektom nije zadovoljan - Fruškogorskim koridorom, gde ima kašnjenja i zbog eksproprijacije zemljišta.

"Sve plaćamo na vreme", rekao je Vučić i dodao da na ostalim projektima nema kašnjenja.

Vučić je rekao da će se graditi i nastavak beogradske obilaznice do Pančeva, sa velikim drumsko-železničkim mostom na Dunavu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik je izjavio da će cela obilaznica do Bubanj Potoka biti završena do kraja marta. Vučić je istakao da se trenutno u Srbiji gradi 574 kilometara najmodernijih auto-puteva, brzih saobaćajnica i obilaznica oko velikih gradova. On je istakao da ulaganje u infrastrukturu ima ključnu ulogu u razvoj svake ekonomije, kao i da se Srbija uprkos ovim teškim vremenima i dalje razvija i ide napred.

Naglasio je da je naša zemlja u prvom kvartalu imala stopu rasta BDP-a 4,4 odsto, a da je fleš procena za drugi kvartal rasta BDP-a 3,7 odsto. 

"Bez izgradnje i novih puteva i pruga i aerodroma ne bismo mogli da imamo ovakvu stopu privrednog rasta. Ako se pogleda koje sve auto-puteve i brze saobraćajnice trenutno gradimo jasno se vidi da naša zemlja žuri i hita u budućnost", poručio je Vučić.

Napomenuo je da je preostaje da se završi još 9,6 kilometara auto-puta na obilaznici do Bubanj Potoka, takozvani  sektor B6, na kome se nalazi i tunel od 360 metara, kao i da će to biti gotovo do kraja marta.

Vučić je istakao da Srbija realizuje tako velike i značajne projekte iako "bukti" rat ne samo na istoku Evrope već i u Evropi i svetu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Srbija ima snage da gradi i radi i otvara nove puteve. Nikad u svojoj istoriji nismo gradili 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica. Morate da budete ponosni na svoju zemlju i ponosan sam na naše graditetelje", naveo je Vučić.

Poručio je Srbija mora još puno toga da uradi do teške zime, kako bi se obezbedila pristojna i još bolja primanja, kao i dovoljno hrane i energenata.

Kineska kompanija "Power China", azerbejdžanski Azvirt i domaći podizvođači uveliko rade i na izgradnji sektora 6 obilaznice od tunela Straževica do Bubanj potoka, gde će se ona spojiti sa auto-putem E 75 ka Nišu.

Dužina čitave obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubnanj potoka je 20,4 kilometra i ona bi trebalo do bude završena u martu naredne godine.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske Eksim banke.

Ministar građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da se otvaranjem sektora B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do tunela Stražavica, privodi kraju projekat na koji se, kako je rekao, čekalo 30 godina.

"Taj deo ima najveću frekvenciju teretnog saobraćaja i moramo da ga oslobimo, za sve koji žive u Grockoj, Resniku i drugim mestima. Posle toga treba da nastavimo druge lokalne investicije, za sav teretni saobraćaj koji ide ka jugu Srbije, odnosno iz centralne i zapadne Evrope ka jugu Evrope i Bliskom istoku", rekao je Momirović.

Putevi Srbije

 

Podsetio je da je pre godinu dana puštena deonica od osam kilometara sa dva velika tunela, Železnik i Lipak, a da je ostalo da se završi deonica od Stražavice do Bubanj potoka čijom će izgradnjom obilaznica oko Beogradu biti završena i spojiće se sa Koridorom 10.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Planira se i izgradnja nastavka obilaznice, takozvani Sektor C, od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva, uključujući novi most preko Dunava, čime bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi trebalo izgraditi i taj deo obilaznice od Bubanj Potoka prema Pančevu, sa velikim mostom preko Dunava kod Vinče, kao i da bi njegova izgradnja koštala oko milijardu evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis