Biznis vesti

Predsednik američkih Federalnih rezervi: Veći rizik od inflacije nego od usporavanja ekonomije

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

18:05

Predsednik američkih Federalnih rezervi: Veći rizik od inflacije nego od usporavanja ekonomije
Džerom Pauel - Copyright Tanjug/AP/Kevin Wolf

veličina teksta

Aa Aa

Postoji rizik da će povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi (FED) previše usporiti ekonomiju, ali veći je rizik uporna inflacija koja počinje da podiže očekivanja javnosti vezana za dalji rast cena, izjavio je danas predsednik FED-a Džerom Pauel.

"Rizično je da zbog mnoštva šokova počnete da prelazite u režim veće inflacije, a naš posao je da to bukvalno sprečimo, i sprečićemo da se to dogodi", rekao je Pauel na godišnjoj konferenciji Evropske centralne banke u Sintri, u Portugaliji, preneo je Rojters.

"Njujork Tajms" izveštava sa istog događaja da je predsednik FED-a naveo da je neizvesno da li će se silazni globalni pritisci, pod čijim je uticajem rast cena godinama bio usporen i stabilan, ikada vratiti, ali je podvukao da je za američku centralnu banku ključno da stabilizuje cene u novim poremećenim uslovima u svetu.

"Proživeli smo period dezinflatornih uticaja širom sveta. Od pandemije, živimo u svetu u kojem je ekonomija izložena veoma različitim uticajima. To znamo - a ono što ne znamo je da li ćemo se vratiti nečemu što više liči, ili bar malo nalikuje onome što smo imali ranije", rekao je Pauel.

Budući da inflacija u Sjedinjenim Državama raste najbržim tempom u poslednje četiri decenije, kreatori politike FED-a su ubrzali povećanje ključne kamatne stope u nastojanju da rast cena vrate pod kontrolu, pri čemu su referentnu stopu podigli za četvrtinu procentnog poena u martu, za pola procenta u maju i za tri četvrtine procenta u junu. Predstavnici FED-a su nagovestili da žele da do kraja godine podignu stope znatno iznad 3,0 odsto sa trenutnog raspona od 1,5 do 1,75 procenata.

Paulej je napomenuo da su "trenutno ponuda i potražnja u neravnoteži u mnogim delovima američke ekonomije", uključujući tržište rada i dodao da je cilj podizanja ključne kamate „da se uspori rast kako bi ponuda imala šansu da ga sustigne".

Naglasio je, međutim, da je postizanje tog optimističkog ishoda postalo izazovnije.

"Nemamo precizne alate", priznao je on, predočavajući da su "događaji u poslednjih nekoliko meseci to učinili znatno izazovnijim, posebno rat u Ukrajini, koji je u velikoj meri doprineo uzlaznim inflatornim pritiscima".

"Postalo je teže, putevi su postali uži. Ipak, to je naš cilj", rekao je Pauel o takozvanom "mekom" prizemljenju, navodi "Njujork Tajms".

Komentari (0)

Biznis