Biznis vesti

Vlada odlučila: Ograničenje cena goriva produženo do 31. jula, privremeno ograničenje cene gasa

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

30/06/2022

-

16:05

Vlada odlučila: Ograničenje cena goriva produženo do 31. jula, privremeno ograničenje cene gasa
Vlada odlučila: Ograničenje cena goriva produženo do 31. jula, privremeno ograničenje cene gasa - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Na sednici Vlade Republike Srbije doneta je Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a predviđeno je da ona važi do 31. jula 2022. godine.

Takođe, Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590. Ova Odluka doneta je u cilju sprečavanja potencijalne nestašice ovog proizvoda, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu derivata nafte, i u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja tržišta Republike Srbije derivatima nafte.

Zbog povećanja proizvođačkih cena derivata nafte u prethodnom periodu, a u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i standarda građana i neometanog snabdevanja tržišta derivatima nafte, na sednici je doneta odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto. Ova odluka primenjuje se počev od 1. jula zaključno sa 31. julom. 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će sutra do 15 časova objaviti nove cene derivata koje će važiti narednih sedam dana, nakon što od Ministarstva energetike i drugih nadležnih organa dobije predlog visine cena za evrodizel i BMB95.

Podsetimo, Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela Uredbu kojom se kontrolišu cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona produžavana svakog meseca.

Na pumpama u Srbiji cena evrodizela u tekućoj nedelji je 212 dinara, a cena benzina 201 dinar za litar.

Ograničenje cene gasa

Na sednici je usvojena i Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. 

Usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene tog energenta u čitavoj Evropi, subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja i snabdevanja na veliko prirodnim gasom, prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra 2021. godine.

Ova uredba ima za cilj da se otklone posledice skoka cene tog energenta, ublaže posledice energetske krize i zaštite privreda i građani koji su upućeni na njegovo korišćenje, kao i da se obezbedi normalno snabdevanje svih potrošača i ovim subjektima obezbedi pravo na nadoknadu razlike.     

Pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz OIE

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz OIE. 

Izmenama će biti omogućeno dodatno skraćivanje procedura i smanjenje troškova za kupce-proizvođače koji celokupnu proizvedenu električnu energiju koriste samo za sopstvenu potrošnju, i ne isporučuju višak energije u prenosni, distributivni, odnosno zatvoreni distributivni sistem.

U ovom slučaju, građani ili privredni subjekti sa statusom kupca-proizvođača dužni su da snabdevaču podnesu zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju ili ugovora o snabdevanju sa unapred određenim količinama električne energije za svaki obračunski period tokom perioda snabdevanja, čime je procedura za ovu kategoriju dodatno pojednostavljena.

Vlada Srbije je na današnjojh sednici donela i Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica.

Komentari (0)

Biznis