Biznis vesti

Saudi Aramco, Apple, Microsoft, Alphabet... Zašto na možda "najskupljoj" listi na svetu skoro nema evropskih kompanija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/07/2022

-

22:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Među 100 najvrednijih kompanija na svetu prvi put nema nijedne nemačke firme, dominiraju firme iz SAD, a prva na rang-listi je naftna kompanija iz Saudijske Arabije, pokazala je studija kompanije Ernst & Young iz Nemačke. Saudi Aramco je sa tržišnom vrednošću od 2,3 milijarde američkih dolara najskuplja kompanija na svetu. Slede je američki Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon.

Poslednjih godina nižu se kriza za krizom, od zdravstvene, do ratnih sukoba. Rezultat su: inflacija, prekid lanaca snabdevanja proizvodima, energetska kriza, te pad svetske ekonomije. U okviru toga, došlo je do pada berzanskih indeksa i vrednosti velikih svetskih kompanija.

"Ne padaju podjednako sve berzanske kompanije, neke stagniraju, neke blago rastu.  Najlošije je prošla Nemačka iz razloga što ona u ovim trenutno propulzivnim sektorima, kao što su digitalna industrija i energetske kompanije, nema dominantnih svetskih kompanija", kaže Branislav Jorgić, berzanski analitičar. 

Berzanske vrednosti kompanija se formiraju na bazi rezultata poslovanja, ali i na bazi očekivanja razvoja u budućnosti. Investitori kroz ranu kupovinu ili prodaju akcija žele da predvide buduće događaje. Stručnjaci potvrđuju da je stanje na svetskoj berzi jak indikator globalne ekonomije.

"Jako je teška godina. I ova će biti jednako teška kao i prehodne dve, naročito za Nemačku, s obzirom na to da je ona udarna u razračunavanju Evrope i Rusije u sektoru energetike. Tu će sigurno biti velikih potresa upravo u Nemačkoj, ali i ostatku Evrope", navodi za Euronews Srbija Mihailo Crnobrnja, profesor emeritus.

Raste vrednost energetskih kompanija

Energetskim kompanijama vrednost raste prvi put nakon 2011. godine, a kako će se kretati ubuduće, zavisiće od trajanja sukoba u Ukrajini, dok je prosperitet IT industrije zagarantovan. To je sektor u kome ne prednjači Evropa, već  Amerika, a sve veći napredak ostvaruje Kina i to ne samo u IT-ju.

Tanjug/AP Photo/Andy Wong

 

"Čudo neviđeno. Ja ne mogu da verujem, kao ekonomista, da postoji zemlja na svetu koja 40 godina zaredom raste 10 odsto. Kad padne na osam odsto, saziva se sednica Centralnog komiteta. Neverovartno, stvarno. I naravno, rezultat toga je da su sve prisutniji u prvih 10 u svetu u raznim oblastima", kaže Crnobrnja.

Jorgić navodi i da će u aktulenom okolnostima, gledano na kratak dobitak sigurno imati SAD, dok će Evropa biti u stagnaciji.

"A, na kraći ili duži rok, Kina će sigurno prosperirati, imajući u vidu da se Rusija sa svojim jeftinim energentima sve više okreće prema Kini", smatra Jorgić.

Stari kontinent hendikepran je sankcijama i pandemijom, čime je stvorio priliku za novi ekonomski poredak, u kome nije na čelu, a prema mišljenju stučnjaka, izvesno je da neće biti ni u narednim godinama.  

Euronews

Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom kaže za Euronews Srbija da je market kapitalizacija samo jedan od parametara kojim se meri uspešnost jedne firme, a da su ostali parametri profit i obrt.

Evropske kompanije pri vrhu po prihodima i obrtu

"Kada gledate market kapitalizaciju vi gledate vrednosti akcija jedne kompanije na berzi i po tome se meri vrednost kapitalizacije. Kada uporedite svetske kompanije po obrtu i profitu vidite da ima puno evropskih kompanija kao što je Volkswagen, Biontek, BMW. Evropske kompanije nisu u takvoj krizi kao što se kod nas prikazuje. One se nalaze na spisku najvećih kompanija po prihodima i obrtu, samo ne po market kapitalizaciji", pojašnjava Parivodić.

Napominje da treba imati u vidu različitu organizaciju određenih privrednih sistema, te kada se uporedi BDP sa vrednošću domaćih kompanija koje su na berzi može se videti da je taj odnos u SAD 160 odsto u Kini oko 100 odsto, u Nemačkoj je 60 odsto.

"Drugim rečima struktura berze Nemačke i nemačkih kompanija je da se one ne finansiraju na berzi, već se dosta finasiraju i  u bankarskom sistemu od kredita i od izdavanja obveznica. Market kapitalizacija ne prikazuje realno stanje nemačke privrede po pitanju obrta, profita, ni po pitanju kapitalizacije. One su manje prisutne na berzi", naveo je on.

Upitan ko su najveći gubitnici, a ko dobitnici u svetlu aktuelnih dešavanja on je naveo da je najviše profitirala Kina, zatim u izvesnoj meri SAD, a da su najveći gubitnici Rusija, Ukrajina i delimično Evropa.

 

Komentari (0)

Biznis