Evropa

Francuski ministar: Kompanije sektora energetike i transporta da vrate deo profita klijentima

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

12:00

Francuski ministar:  Kompanije sektora energetike i transporta da vrate deo profita klijentima
Francuski ministar finansija - Copyright AP/Kamran Jebreili

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer ocenio je danas da kompanije u sektoru energetike i transporta treba da učine više i da pomognu klijentima da se izbore sa inflacijom tako što će im kroz popuste vratiti deo profita.

"Mali broj kompanija je tokom krize ostvario profit kao što je to slučaj u sektorima poput energetike ili transporta... Želim da mi iznesu predloge kako bi vratili deo profita francuskom narodu", rekao je Le Mer za televiziju C NJuz, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, to se može učiniti u formi rabata na cene goriva ili kroz popuste transportnih firmi kao što je CMA-CGM.

"Ako odluče da ne učine više, mi ćemo posegnuti za našim nadležnostima“, dodao je on.

Le Mer je pozvao u ponedeljak energetskog giganta TotalEnerži da se jače angažuje i pomogne kupcima da se izbore sa visokim cenama goriva tako što će produžiti i povećati rabate.

Pošto su cene goriva dostigle rekordne vrednosti ove godine, TotalEnerži je popustio pod pritiskom vlade i ponudio rabat od 10 evrocenti na cene goriva na benzinskim pumpama do kraja avgusta, pored rabata od 18 centi koji je dala država.

Francuska vlada treba da donese set zakona koji sadrže različite mere usmerene na povećanje kupovne moći potrošača koji su suočenih sa uzletom inflacije.

Le Mer je naveo da je ekonomski rast Francuske "solidan" uprkos smanjenju ekonomskih izgleda zemlje.

Francuska vlada je juče oštro snizila prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2022, ali nije menjala procenu budžetskog deficita uprkos milijardama evra dodatnih troškova za mere protiv inflacije, zahvaljujući većim poreskim prihodima od očekivanih.

Francusko ministarstvo finansija saopštilo je da se sada očekuje da će rast BDP-a u tekućoj godini iznositi 2,5 odsto umesto prethodno predviđenih 4,0 procenta, zbog uticaja talasa zaraze omikron sojem kovida na početku godine i ruske invazije na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa