Biznis vesti

Mali: Srbija od dve mađarske kompanije kupuje gas, uplaćeno 250 miliona evra avansa

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2022

-

12:47

Mali: Srbija od dve mađarske kompanije kupuje gas, uplaćeno 250 miliona evra avansa
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija od dve mađarske kompanije kupuje gas koji se "skladišti u toj zemlji za naše potrebe", i da smo "već uplatili avans u iznosu od 250 miliona evra".

"Zahvaljujući našim prijateljima iz Mađarske, uspeli smo da obezbedimo dodatnih 500 miliona kubika gasa koje ćemo uskladištiti u dva skladišta u Mađarskoj, a kupujemo od dve njihove firme, jedna je MET, a druga MVM koja je u Mađarskoj isto što i kod nas EPS. Dakle, od svake od njih kupujemo po 250 miliona kubnih metara gasa i već smo platili avans oko 250 miliona evra", rekao je Mali Tanjugu.

Najavio je da će dogovorenih 500 miliona kubika gasa biti uskladišteno u Mađarskoj do 1. oktobra i da će Srbiji onda, kao što je najavljeno, biti na raspolaganju po tri miliona kubnih metara tog gasa dnevno u oktobru, zatim u novembru, decembru, januaru i februaru po šest miliona kubika gasa dnevno i u martu tri miliona kubnih metara gasa dnevno.

Mali je podsetio da je Srbija već obezbedila na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, gas po povoljnijoj ceni (2,2 milijarde kubika gasa po naftnoj formuli, po ceni koja će se kretati između 310 i 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa).

Ministar je najavio je i da će srpski deo skladišta u Banatskom Dvoru biti potpuno napunjen u narednih dvadesetak dana.

"Ta tri izvora (gas i Rusije po nižoj ceni, gas iz skladišta u Mađarskoj i u Banatskom Dvoru) će nam obezbediti dovoljno gasa za domaćinstva i privredu kako bismo pregurali ovu zimu", naglasio je Mali.

"Veliki izazovi kada je u pitanju struja"

Istakao je da Srbija u ovoj situaciji ima rešenje i za gas.

"Već smo 250 miliona evra prebacili Mađarima i sada taj gas polako pristiže. Krajem jula moramo da platimo ponovo za dodatne količine gasa za avgust. To ide iz meseca u mesec i funkcioniše po planu. Plaćamo avansno, onda oni upumpavaju gas i najvažnije je da ga imamo u skladištima i da možemo zimi da ga dovučemo u Srbiju", rekao je Mali.

Kada je reč o struji, Mali kaže da su i tu veliki izazovi kako obezbediti dovoljne količine za zimu, s obzirom da EPS ne proizvodi dovoljno uglja.

"Potpisali smo 11 ugovora, kada je u pitanju kupovina uglja od raznih rudnika iz raznih zemlja. Polako ali sigurno taj ugalj stiže u Srbiju, a pregovaramo i sa našim kineskim prijateljima o nabavci milion tona dodatnog uglja, kako bi na stovarištima EPS-a imali dovoljno uglja za bilo koju situaciju tokom zime. Takođe, razmišljali smo i o kupovini struje unapred, putem forvarda i fjučersa i već smo neku struju i kupili i onda ide sukcesivno plaćanje", naveo je Mali.

Kaže da je država nabavila dovoljno i mazuta i da je pre nekoliko dana dogovorena nabavka još 28.000 tona mazuta, kao bi se poboljšao kvalitet sagorevanja uglja u termoelektranama ako to bude potrebno.

"Snabdevanje naftom stabilno"

Ministar finansija je, kada je sirova nafta u pitanju, podsetio da je doneta uredba o kontroli cena nafte i derivata, koja se stalno obnavlja i menja.

"Radimo sve što je u našoj moći da iskontrolišemo cenu goriva, dizela i benzina tako da ne bude velikih skokova i tako zaštitimo građane i njihov životni standard", rekao je Mali Tanjugu.

Istakao je da država nije ni tu dozvolila da inflacija nekontrolisano raste i da su zato ograničene cene i smanjena akciza, kao i da je država preuzela i taj teret krize na sebe, kako bi obezbedila stabilne i niže cene goriva na pumpama.

"U ovom trenutku je snabdevanje naftom i derivatima stabilno. Plašili smo se da li će zbog kontrole cena biti nestašice, ali svake nedelje pregovaramo i razgovaramo i sa MOL-om i sa OMV-om i NIS-om i svima koji učestvuju na tržištu nafte i naftnih derivata i to za sada dobro funkcioniše", naveo je Mali.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Dodaje da cene goriva kod nas nemaju veliki uticaj na inflaciju, iako su u celoj Evropi otišle u nebesa.

"Nemamo ni nestašice, tako da mislim da smo i tu uradili dobar posao", naglasio je Mali.

Dodaje da država i dalje subvencioniše cenu dizela za poljoprivrednike, koji mogu da ga kupe po ceni od 179 dinara za litar.

"Dakle, držimo obećanje koje je predsednik dao - najveći teret krize preuzimamo na sebe", naglasio je Mali.

"Svi se bave pitanjem energenata"

Kaže da je veliki broj izazova pred celim svetom i da nas sve čeka teška zima i napominje da je ovo treća krizna godina, a koje su obeležili pandemija, prekid lanaca snabdevanja, rast cene energenata, sukob u Ukrajini i drugo, što sve utiče i na našu zemlju.

"Mi smo još prošle godine počeli da se bavimo svim stvarima neophodnim kako bi prezimili sa što manjim posledicama koje donosi ova kriza u svetu. Sada je leto i malo ko razmišlja kako će biti zimi, ali mi razmišljamo, to nam je posao. I vodimo računa da sve energente, sirovu naftu, gas, struju, ugalj, mazut i sve drugo neophodno za zimu obezbedimo u odgovarajućim količinama i na odgovarajući način", naveo je Mali.

Dodaje da više nije pitanje samo cene energenata već da li možete da ih kupite.

Mali je napomenuo da kao ministar finansija možda ne bi trebalo toliko da se bavi energentima, ali da je sada takva situacija da se svi bave tim pitanjem, od predsednika, premijerke i tima u vladi, kako bi se građanima obezbedilo sve što je neophodno za zimu.

Napominje da je cena struje u svetu otišla do 400 evra po megavatu, dok u Srbiji ona nije menjana za građane i privredu, pa je tako građani plaćaju svega oko 40 evra, a privreda 75 evra.

Sve plaćamo iz našeg budžeta, a zadržavamo stabilnost naših finansija, naglasio je Mali.

Poručio je da javni dug sada iznosi 53,7 odsto BDP-a i da do kraja godine neće preći iznad 55 ili 56 odsto, što je daleko ispod kriterijuma Mastrihta.

Komentari (0)

Biznis