Biznis vesti

Fiskalni savet: Zamrznuti zarade u EPS-u u ovoj i sledećoj godini

Komentari

Autor: Fonet

26/07/2022

-

09:58

Fiskalni savet: Zamrznuti zarade u EPS-u u ovoj i sledećoj godini
Fiskalni savet: Zamrznuti zarade u EPS-u u ovoj i sledećoj godini - Copyright EPS, Tanjug/Miloš Milivojević, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Zarade u Elektroprivredi Srbije (EPS) trebalo bi da budu zamrznute u ovoj i sledećoj godini, jer bi njihovo povećanje za 10 odsto značilo da poskupljenje struje od 10 do 20 odsto za domaćinstva i privredu ne bi bilo dovoljno da pokrije sadašnje gubitke, pa bi struja trebalo da poskupi više od 20 odsto, ocenio je Fiskalni savet.

U najnovijoj analizi problema energetike, koju prenosi Politika, Savet konstatuje da bi povećanjem ionako velikih plata u EPS žrtva građana i privrede bila ne samo neopravdana, nego i uzaludna.

Kontrola plata i broja zaposlenih je glavna rashodna mera za ozdravljenje EPS, navodi Fiskalni savet i napominje da su troškovi za zarade ubedljivo najveći trošak preduzeća. Potrebno je jasno identifikovati višak zaposlenih i krenuti u proces njihovog ciljanog otpuštanja, a ne dobrovoljnog odlaska uz velikodušne otpremnije kao ranije, smatra Fiskalni savet.

Prema procenama Saveta, EPS ima najmanje 10 odsto viška zaposlenih, a taj pocenat je verovatno i veći. Kako je objašnjeno, državne firme u elektroenergetskom sektoru, EPS, Elektrodistribucija Srbije i Elektromreže Srbije zapošljavaju 3.500 radnika, ali dodatrno izdržavaju još njih 13.500.

Prosečna zarada u EPS je i dalje predimenzionirana, prvenstveno usled prevelikih plata zaposlenih sa nižim kvalifikacijama. U 2020. godini je, prema zvaničnim podacima tog javnog preduzeća, iznosila 103.130 dinara. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Radnik EPS-a

26.07.2022 14:02

Kakva genijalna ideja. Pa naravno, debele plate u EPS-u su krive za propast firme, krizu u Srbiju, glad u Kongu, rat u Ukrajini itd. Predložio bih da nas sve otpustite a da EPS prodate i tako neće biti tereta enormnih plata radnika EPS-a na cenu struje. Mislim da bi i Ajnštajn bio ponosan ovim pronalascima razloga poskupljenja struje. Čak mislim da ovaj genijalan zaključak ne bi ni njemu "pao" na um a ovima je izgleda palo celo stablo jabuka sa sve korenjem...

Biznis