Privreda

Petrović: Ako gas i struja drastično ne poskupe, dug EPS i "Srbijagasa" sledeće sezone će biti još milijardu evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2022

-

19:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ako struja i gas ne poskupe u dovoljnoj meri za sledeću grejnu sezonu, to će značiti novu milijardu evra gubitka za energetska preduzeća, a taj dug će na kraju platiti svi građani Srbije, kroz budžet, izjavio je za Euronews Srbija Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

On je istakao da je "prirodno i ekonomski opravdano da troškove gasa snose potrošači prema količini koju troše". Petrović je podsetio da su  protekle zime i "Srbijagas" i EPS ostvarili minus od po 500 miliona evra i napomenuo da bi "srednje rešenje" sa iznosom poskupljenja koje je najavljeno značilo da bi i u narednoj sezoni mogli imati isti gubitak.

JP "Srbijagas" obavestilo je kupce da će gas za domaćinstva od idućeg meseca biti skuplja za 9 odsto. Istovremeno je Fiskalni savet izašao sa svojom analizom stanja u energetskim preduzećima, "Srbijagasu" i "Elektroprivredi Srbije", u kojoj se pored ostalog ističe da je neophodno mnogo veće poskupljenje energenata da bi ova preduzeća mogla da opstanu  - gasa čak 65 do 70 odsto, a struje od 15 do 20 odsto.

Petrović smatra da bi i cena gasa za toplane morala da se poveća za oko 70 odsto, a da analize pokazuju da bi one to morale da prenesu na domaćinstva sa povećanjem računa za grejanje od 10 do 40 odsto u zavisnosti od lokalne samouprave.

"Ako se sada cene gasa i struje ne povećaju toliko,  onda bismo sledeće grejne sezone imali dodatni gubitak za budžet . To mora da se plati, a pitanje je samo ko će to da plati - da li bi trebalo da plate oni koji stvarno troše ili ćemo svi mi, odnosno stanovništvo kroz poreze. Deo je država već platila, a deo je javni dug EPS-a. Iluzija je da smo tim malim povećanjem cena rešili problem. To vam je kao da gurate problem u budućnost. Naizgled, on nije ovde i ne guši vas, ali gurnut i ignorisan unapred on postaje veći i vratiće se kao veći bumerang", rekao je Petrović.

Koga bi najviše pogodilo poskupljenje gasa?

Na pitanje kako bi se poskupljenje za koje se zalaže Fiskalni savet odrazilo na privredu, a kako na građane, Petrović kaže da, kada su u pitanju domaćinstva, svega nešto više od 10 odsto koristi direktno gas i da to znači da bi oni u osnovi kad tad morali da plate prave troškove tog gasa.

"Alternativa je opet da tih 10 odsto potrošača subvencionišu svi građani Srbije kroz plaćanje poreza i nadoknađivanje gubitaka "Srbijagasu", ukazao je predsednik Fiskalnog saveta.

Teret bi morali da podnesu i građani koji se greju preko toplana, a Petrović smatra da bi iznosi na njihovim računima naredne sezone trebalo da budu veći od 10 do 40 odsto. 

"Zbog toga predlažemo da se kategorija energetski zaštićenog kupca proširi i na korisnike  centralnog grejanja, tako da se obuhvate svi oni koji nisu u poziciji da izdrže to povećanje cena centralnog grejanja. Za ostale, u osnovi, cena koja je stvarna i tržišna mora da bude plaćena prema potrošnji. Alternativa je plaćanje iz budžeta i odlaganje problema koji bi onda postao još veći", smatra sagovornik Euronews Srbija.

On smatra da bi poskupljenje cenu gasa za industriju približilo cenama u zemljama u Evropi, u  koje izvozimo i u kojima je cena već porasla, tako da ne bi trebalo da bude pogoršanje  u odnosu na međunarodnu situaciju.

"Kada se to učini za privredu, onda se njena konkurentna pozicija u odnosu na izvozna tržišta ne bi promenila. Dodano, postoje čak neki sektori privrede, kao što je proizvodnja bakra, čelika, čije su finalne cene otišle u nebo, a oni u Srbiji dobijaju subvencionirani gas što znači da svi mi, poreski obveznici, subvencionišemo ekstrarofit tih firmi. Ukupni troškovi gasa u većem delu privrede su vrlo mali i to ne bi trebalo da utiče na njihove troškove. Postoje neka preduzeća gde su ti udeli troškova veliki i za ta preduzeća Vlada treba da obezbedi ciljane mere nadoknade za to povećanje gasa. Taj mehanizam je poznat, jer to radi EU", rekao je Petrović.

Poskupljenje je neophodno jer je cena gasa značajno porasla

On je podsetio da je značajnije poskupljenje potrebno jer su troškovi odnosno cene po kojima Srbija nabavlja gas značajno porasli, pošto Srbija sav gas koji se troši uvozi. Petrović je napomenuo da je razlog zašto su ti troškovi značajno porasli energetska kriza u Evropi, ali je istakao i nespremnost "Srbijagasa" i Vlade Srbije da na pravi način dočekaju tu krizu.

"Kao rezultat toga troškovi uvoza gasa su porasli, a taj gas neko onda mora da plati. Prirodno je i ekonomski opravdano da troškove gasa snose potrošači prema količini koju troše. Upravo je to i bio odgovor u zemljama centralne i istočne Evrope, koji su odmah, u drugoj polovini prošle godine za ovaj red veličina podigli cene gasa, dok je odgovor Vlade Srbije bio da se cene zamrznu. Pošto uvozite skupo, a prodajte jeftino rezultat toga je bio gubitak "Srbijagasa" od 500 miliona evra za prošlu grejnu sezonu i to je već ušlo u budžet prošle i ove godine", objasnio je Petrović. 

On je podsetio i da su građani Srbije već jednom platili milijardu evra kroz gubitke "Srbijagasa" od 2016. godine.

"Naročito kod Elektroprivrede Srbije, ali i kod Srbijagasa značajan deo krivice snose javno preduzeće i Vlada jer su na vreme proširili kapacitet skladišta Banatski Dvor koji je trebalo još od 2011. godine da se proširi, jer da je to učinjeno imali bismo dovoljno kapaciteta da prođemo celu zimu sa redovnim snabdevanjem plus rezerve, a da ne moramo da idemo na tržište gde su ogromne cene, što izaziva ovako velike troškove", naglasio je predsednik Fiskalnog saveta.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aleksandar

09.07.2022 16:57

Toliku nerealnost čovek ne ocekuje od profesora Univerziteta i clana Fiskalnkg saveta. Individualni potrošači su dali silne pare da bi uveli gas i dosad su teškom mukom mogli da ga plaćaju. Gas i dalje dobijamo po 270 dolara, a g. Petrović bi da uvede drasticno povećanje. Struja nije skupa u poredjenju sa " zapadnim inostranstvom", ali zato ni plate nisu. I umesto da Fiskalni savet traži da nadležni organi utvrde ko je odgoviran za gubitke u EPS-u od milijardu evra, sada bi taj javasluk morali da plate gradjani. Inače, poreski obveznici plaćaju FS, a od njega nemaju velike koristi.

Biznis