Biznis vesti

Visoke cene gasa podstakle potražnju za ugljem - sledeće godine bi mogao biti oboren rekord svih vremena

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

12:15

Visoke cene gasa podstakle potražnju za ugljem -  sledeće godine bi mogao  biti oboren rekord svih vremena
Visoke cene gasa podstakle potražnju za ugljem - sledeće godine bi mogao biti oboren rekord svih vremena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Globalna potražnja za ugljem mogla bi da dostigne 8,0 milijardi tona u 2022, što odgovara istorijskom maksimumu postavljenom 2013. godine, a očekuje se da će nastaviti rast i iduće godine, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ažuriranom izveštaju o tržištu uglja.

"Na osnovu trenutnih ekonomskih i tržišnih trendova, predviđa se da će globalna potrošnja uglja porasti za 0,7 posto ove godine na 8,0 milijardi tona, pod pretpostavkom da se, kako se očekuje, kineska ekonomija oporavi u drugoj polovini 2022. godine", navodi se u izveštaju IEA objavljenom krajem prošle nedelje.

Ovaj globalni ukupni iznos bi, dodaje se, odgovarao godišnjem rekordu iz 2013, a potražnja za ugljem će verovatno porasti sledeće godine na novi rekord svih vremena.

Prema navodima IEA, potražnja je podstaknuta rastućim cenama prirodnog gasa, što primorava mnoge zemlje na prelazak sa gasa na ugalj i ponovo otvaranje zatvorenih termoelektrana na ugalj, prenosi Raša tudej.

Kina glavni pokretač rasta tražnje

U analizi se procenjuje da će Kina, koja je "odgovorna za više od polovine globalne potrošnje uglja“, biti glavni pokretač rasta potražnje u drugoj polovini 2022. godine, nakon što je u prvom polugodištu zabeležila pad potražnje od 3,0 procenta.

Takođe se predviđa da će potražnja za ugljem u Indiji porasti zbog ekonomskog rasta zemlje i veće potrošnje električne energije, kao i da će EU doprineti tražnji, jer se sve više okreće uglju u proizvodnji električne energije kako bi zamenila gas ili ga sačuvala za zimu zbog pada uvoza ruskog gasa.

IEA dodaje da će tržište uglja ostati volatilno 2023, pre svega zbog stupanja na snagu embarga EU na ugalj, zbog čega bi cene mogle da nastave rastu i dogodine.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

"Pošto su rastuće cene prirodnog gasa učinile ugalj konkurentnijim na mnogim tržištima, to je podstaklo potražnju što je zauzvrat izazvalo povećanje međunarodnih cena uglja koje su tri puta obarale rekord svih vremena u periodu između oktobra 2021. i maja 2022.

Sankcije i embargo na ruski ugalj su poremetili tržišta, a problemi u drugim zemljama glavnim izvoznicima ovog energenta doprineli su nestašici ponude.

"Buduću da se drugi proizvođači uglja suočavaju s ograničenim kapacitetima da nadoknade rusku proizvodnju, cene na terminskim tržištima uglja ukazuju na nastavak zategnute tržišne situacije u narednoj godini i nadalje“, navodi IEA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis