Biznis vesti

Globalna trka za gorivom "katapultirala" cene uglja

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

09:35

Globalna trka za gorivom "katapultirala" cene uglja
Globalna trka za gorivom "katapultirala" cene uglja - Copyright Tanjug/AP/Phelan M. Ebenhack

veličina teksta

Aa Aa

Sve veća globalna nestašica goriva katapultirala je cene uglja na azijskim tržištima na rekordne nivoe, preteći daljim povećanjem računa za struju i rastom inflacije.

Cena uglja na spot tržištu u australijskoj luci Njukasl skočila je za 3,4 odsto na rekordnih 402,50 dolara po toni, prema dvonedeljnom indeksu koji je izračunava kompanija IHS Markit, izveštava "Blumberg".

To je prvi put da je ovaj pomno praćeni spot indeks dostigao više od 400 dolara.

Pošiljka uglja za julsku isporuku u Evropu prodata je u petak po ceni od 421 dolara po toni, što je rekord svih vremena za taj region, prema podacima trgovaca. Pošiljke za Aziju su prošle nedelje takođe trgovane po ceni iznad 400 dolara, dodaju trgovci.

Proizvođači električne energije širom Azije i Evrope žure da obezbede dodatne količine uglja kao zamenu za sve manje zalihe prirodnog gasa. Nemačka i Austrija ponovo stavljaju u pogon neaktivne elektrane na ugalj zbog ograničenih isporuka gasa iz Rusije, dok Japan i Južna Koreja prave zalihe ovog goriva uoči talasa vrelog letnjeg vremena.

Velika tražnja i nedovoljna ponuda uglja preti da još više podigne račune za struju domaćinstava i da izazove restrikcije u siromašnijim ekonomijama u usponu, kao što je Pakistan, navodi "Blumberg". Rastuća potražnja predstavlja neverovatan povratak uglja na globalno tržište energenata, za koji se donedavno smatralo da je na putu da bude ukinut kao gorivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis