Biznis vesti

Proizvođač Epl čipova upozorava: "U ratu Kine i Tajvana, svi bi bili gubitnici"

Komentari

Autor: CNBC

03/08/2022

-

20:55

Proizvođač Epl čipova upozorava: "U ratu Kine i Tajvana, svi bi bili gubitnici"
Kompanija TSMC - Copyright EPA/RITCHIE B. TONGO

veličina teksta

Aa Aa

U obzir su već uzete najgore prognoze, a to bi bila invazija Kine na Tajvan. Ako bi se to dogodilo svi bi bili gubitnici, rekao je za CNN Mark Liu, direktor Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), najnaprednije fabrike čipova na svetu.

TSMC se oslanja na globalne lance snabdevanja i u slučaju vojne intervencije, kompanija "neće raditi“, rekao je Liu, zato što je ovo tako sofisticiran proizvodni pogon koji zavisi od povezanosti u realnom vremenu sa spoljnim svetom - sa Evropom, Japanom, SAD. Povezano je sve, od materijala, hemikalija, rezervnih delova do inženjerskog softvera i dijagnoze.

TSMC, najnapredniji svetski proizvođač čipova, proizvodi procesore za američke kompanije, uključujući Apple i Kualcomm. Proizvodi Eplove čipove serije A i M i drži preko 50 odsto svetskog tržišta livnice poluprovodnika. Tenzije između Kine i Tajvana su naročito eskalirale ovih dana kada je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila ostrvo. "Rat ne donosi pobednike, svako je gubitnik“, rekao je Liu.

SAD prave fabrike čipova u svojoj zemlji

Prošle nedelje, Predstavnički dom SAD usvojio je Zakon o čipovima u nauci, kojim se izdvajaju milijarde dolara podsticaja za izgradnju fabrika čipova na tlu SAD. Očekuje se da će predsednik Bajden potpisati zakon u utorak, jer predlagači zakona kažu da je za nacionalnu bezbednost od ključne važnosti da obezbedi snabdevanje efikasnim i modernim čipovima za američku upotrebu ako bi Kina izvršila invaziju ili na drugi način otežala proizvodnju čipova na Tajvanu. 

TSMC inače gradi fabriku čipova vrednu 12 milijardi dolara u Arizoni u koju bi se ulagale subvencije. Liu je uporedio potencijalni sukob na Tajvanu sa ruskom invazijom na Ukrajinu, rekavši da bi, iako su dva sukoba veoma različita, ekonomski uticaj na druge zemlje bio sličan.

Liu savetuje političke lidere da izbegnu rat.

"Rat u Ukrajini nije dobar ni za jednu stranu, to su scenariji gubi-gubi i na kraju izgubi“, rekao je predsednik TSMC-a. On je podvukao da bi sličan scenario viđen i u ovom slučaju jer TSMC prodaje čipove kineskim kompanijama koje su okrenute potrošačima i kojima su potrebne usluge kompanije i nabavka naprednih kompjuterskih čipova.

"Kako da izbegnemo rat? Kako možemo da obezbedimo da motor svetske ekonomije nastavi da bruji i da imamo fer konkurenciju“, pita se na kraju Mark Liu.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis