Biznis vesti

Radnicima nude 3.000 evra da sami daju otkaz - najveći ruski proizvođač automobila u problemu zbog sankcija

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

04/08/2022

-

10:22

Radnicima nude 3.000 evra da sami daju otkaz - najveći ruski proizvođač automobila u problemu zbog sankcija
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveći ruski proizvođač automobila Avtovaz, koji je obustavio deo proizvodnje zbog sankcija i nedostatka komponenti, objavio je da nudi radnicima u fabrici u Iževsku jednokratnu isplatu od oko 3.000 dolara da dobrovoljno daju otkaz. Avtovaz je nastavio u junu proizvodnju nekih svojih popularnih modela "lada" u glavnoj fabrici u Toljatiju nakon što je proletos delimično obustavio proizvodnju zbog nestašice elektronskih delova usled sankcija, prenosi Rojters.

Kompanija, čiji je dugogodišnji akcionar Reno prodao u maju svoj vlasnički udeo jednom ruskom investitoru, nije bila u mogućnosti da ponovo pokrene proizvodnju modela "lada vesta" zbog čega je poslala 3.200 zaposlenih iz svoje fabrike u Iževsku na plaćeno odsustvo u martu.

Avtovaz je predložio u sredu osoblju u fabrici u Iževsku, gradu sa oko 645.000 ljudi koji se nalazi oko 1.200 kilometara istočno od Moskve, ili da nađu novi posao u kompaniji ili da daju otkaz uz obostrani dogovor.

Onima koji odluče da odu biće ponuđena jednokratna otpremnina u vrednosti od oko pet do sedam prosečnih mesečnih plata, odnosno oko 12 minimalnih, što je odobrila država. Maksimalna isplata bi iznosila 183.348 rubalja (3.161 dolar).

"Avtovaz naglašava da kompanija ne planira masovna otpuštanja, a predložene mere su isključivo dobrovoljne za svakog zaposlenog", saopštila je kompanija.

Ruska automobilska industrija, koja se u velikoj meri oslanja na komponente i opremu iz inostranstva, pogođena je globalnom nestašicom poluprovodnika i nedavnim egzodusom međunarodnih proizvođača iz Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Pošto se mnoge fabrike za montažu automobila nalaze van Moskve u manjim gradovima, ruski proizvođači vozila se uglavnom odlučuju da ne gase radna mesta, već da drže zaposlene na plaćenom odsustvu ili da smanje radne sate i plate zbog trenutne situacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis