Biznis vesti

Evropske zemlje su na putu da dostignu ciljano punjenje skladišta gasa - troškovi ove zime 10 puta veći od uobičajenih

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

04/08/2022

-

13:50

Evropske zemlje su na putu da dostignu ciljano punjenje skladišta gasa - troškovi ove zime 10 puta veći od uobičajenih
Evropske zemlje su na putu da dostignu ciljano punjenje skladišta gasa - troškovi ove zime 10 puta veći od uobičajenih - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropske zemlje su na putu da dostignu ciljano punjenje skladišta gasa do početka zime, ali će troškovi vezani za to premašiti 50 milijardi evra (51 milijardu dolara), što je 10 puta viši iznos od istorijskog proseka troškova za obezbeđenje zaliha gasa za zimu.

Evropske vlade su strahovale da bi rusko smanjenje isporuka gasa preko glavnog gasovoda Severni tok 1 do Nemačke moglo da sputa zemlje da ostvare ciljanu popunu skladišta za zimski period. Ipak, ograničavanjem potrošnje, prelaskom nekih elektrana sa gasa na ugalj i povećanjem uvoza tečnog prirodnog gasa (TPG), uspevaju da kontinuirano povećavaju zalihe gasa, piše Rojters

Popunjenost evropskih skladišta gasa iznosila je u utorak 70,54 posto, što je iznad petogodišnjeg proseka od 70,32 procenta za ovaj period godine, prema današnjim podacima asocijacije Gas Infrastrakčer Evropa (GIE). Ovaj nivo popunjenosti skladišta neznatno je manji od desetogodišnjeg proseka od oko 71,40 odsto.

Evropska unija ima za cilj da napuni skadišta do 80 posto ukupnih kapaciteta do 1. novembra, kako bi mogla da odgovori potrebama tokom zimske grejne sezone kada je potrošnja najveća. EU je takođe utvrdila okvirne ciljeve za svaku zemlju pojedinačno po mesecima.

Nemačka, koja je najteže pogođena smanjenjem dotoka gasa iz Rusije, postavila je sebi ambiciozniji cilj - da do novembra popuni skladišta gasa do nivoa od 95 odsto.

"EU je već u julu premašila okvirni cilj punjenja zaliha planiran do 1. septembra i na putu je da dostigne ciljani nivo do 1. novembra“, kaže Džejkob Mendel, viši saradnik za robna tržišta u kompaniji Aurora Enerdži Riserč.

Tome pomaže povećan uvoz tečnog prirodnog gasa. EU je uvezla 21,36 miliona tona TPG-a u prvoj polovini 2022, u odnosu na 8,21 miliona tona u istom periodu prošle godine, prema podacima ICIS-a, nezavisne organizacije za informacije sa robnih berzi.

Prvi put u istoriji, američke isporuke TPG-a su u junu doprinele snabdevanju Evrope gasom više nego snabdevanje gasovodom iz Rusije, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis