Biznis vesti

IKEA će likvidirati svoje rusko preduzeće, prodavnice zatvorene u martu

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

16/08/2022

-

17:18

IKEA će likvidirati svoje rusko preduzeće, prodavnice zatvorene u martu
Tanjug/AP/Peter Morrison - Copyright Tanjug/AP/Peter Morrison

veličina teksta

Aa Aa

Švedski gigant u proizvodnji nameštaja IKEA odlučio je da likvidira svoju rusku jedinicu, društvo sa ograničenom odgovornošću IKEA Dom, smanjujući dodatno svoje poslovanje nakon više od jedne decenije dugog prisustva u toj zemlje, pokazuje jedan današnji dokument te kompanije.

Prema evidenciji data centra Spark, koji je deo novinske agencije Interfaks, holding Ingka Evropa, vlasnik IKEA prodavnica, odlučio je da likvidira preduzeće IKEA Dom osnovano u julu 2006. godine, čiji je jedini vlasnik, prenosi Rojters.

Kompanija IKEA, jedan od najjačih svetskih brendova u industriji nameštaja, zatvorila je prodavnice u Rusiji u martu 2022. i najavila prodaju fabrika, zatvaranje kancelarije i smanjenje radne snage od 15.000 ljudi u toj zemlji.

Ingka grupa, jedan od vodećih vlasnika tržnih centara u svetu, ostavila je, međutim, otvorene tržne centre "Mega" u Rusiji.

IKEA je u ponedeljak zatvorila svoju finalnu onlajn prodaju u Rusiji, koja je u julu bila ponovo pokrenuta.

Ingka grupa je u junu objavila da je otvorena za povratak u Rusiju jednog dana, ali da za to trenutno ne postoje uslovi. Ova poslovna grupa nije odgovorila danas na Rojtersov zahtev za komentarom.

Veliki broj međunarodnih brendova obustavio je rad u Rusiji nakon napada Moskve na Ukrajinu 24. februara, a među kompanijama koje su najavile planove o trajnom odlasku iz Rusije su švedski modni brend H&M, američki Najki i IKEA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis