Biznis vesti

Inflacija u Britaniji preti da dostigne 18 odsto, već sada pet puta veća od ciljane

Komentari

Autor: FoNet

22/08/2022

-

21:11

Inflacija u Britaniji preti da dostigne 18 odsto, već sada pet puta veća od ciljane
Inflacija u Britaniji preti da dostigne 18 odsto, već sada pet puta veća od ciljane - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Veliki rast cena energenata naredne godine bi mogao inflaciju u Velikoj Britaniji da pogura do 18 procenata, predvideli su u novoj analizi ekonomski analitičari.

Pema zvaničnim podaima, inflacija je u julu iznosila 10,1 odsto, što je pet puta više od cilja koji je postavila Banka Engleske, prenosi BBC.

Investiciona Siti banka saopštila je da inflacija "ulazi u stratosferu" i da bi mogla da se uveća na 18 odsto, dok "Resolušn faundejšn" predviđa inflaciju od 18,3 procenta. S druge strane, Banka Engleske predviđa da će inflacija u narednim mesecima dostići 13 procenata.

Prognoza Siti banke bi bila najveća stopa inflacije u Velikoj Britaniji od 1976. godine, a dolazi uoči objave o maksimalnom iznosu koji dobavljači mogu da naplaćuju domaćinstvima za gas i struju od oktobra.

Ekonomisti istraživačkog centra tink-tank "Resolušn faundejšn" rekli su za BBC da bi na osnovu trenutnih predviđanja gornje granice cena i najnovijih podataka o stopama rasta cena, inflacija mogla dostići čak 18,3 osto.

Konsultantska kuća "Kornvol insajt" navodi da će tipično britansko domaćinstvo u oktobru dobijati račune za energiju u iznosu od 3.554 funte godišnje, ali očekuje da će energetski regulator Ofgem objaviti gornju granicu cene u januaru od 4.650 funti.

Iz Siti banke, međutim, navode da će, ako izostane nova pomoć vlade, računi za energiju u aprilu naredne godine iznositi čak 5.816 funti na godišnjem nivou.

Vlada je za sada odlučila da će u oktobru svako britansko domaćinstvo dobiti popust od 400 funti na račune za gorivo, a oko osam miliona domaćinstava sa najnižim primanjima dobiće dodatnih 650 funti.

Viša analitičarka ličnih finansija Sara Kols rekla je da problem nije samo cena energenata i ukazala da je u ovoj godini poskupelo deset prehrambenih proizvoda za više od 18,6 odsto, uključujući hleb, mleko, testeninu i puter.

"Ovolika inflacija gurnuće milione ljudi u strašnu nevolju. Pošto se ova užasna povećanja cena odnose na osnovne stvari koje su ljudima potrebne da prežive - poput hrane i grejanja - to će najteže pogoditi one sa nižim primanjima koji više nemaju čega da se odreknu", kazala je Kols.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis