Biznis vesti

Raste strah od recesije u evrozoni - akcije danas naglo pale, prinosi na obveznice porasli

Komentari

Autor: Rijters / Tanjug

29/08/2022

-

10:21

Raste strah od recesije u evrozoni - akcije danas naglo pale, prinosi na obveznice porasli
Raste strah od recesije u evrozoni - akcije danas naglo pale, prinosi na obveznice porasli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropske akcije su danas naglo pale, dok su prinosi na obveznice porasli, s obzirom da su komentari čelnika centralne banke pojačali strah od agresivnih mera za suzbijanje inflacije usred sve većeg rizika od recesije. Panevropski indeks Stoxx 600 pao je za 0,8 odsto na najniži nivo u prethonih više od jednog meseca. Najviše su pale tehnološke akcije za 1,4 odsto.

Desetogodišnji prinos Nemačke je skočio za 10 baznih poena na najviši nivo u dva meseca, prenosi Rojters.

Članica odbora Evropske centralne banke (ECB) Izabel Šnabel upozorila je tokom vikenda da centralne banke moraju da deluju snažno u borbi protiv inflacije, čak i ako je to odvuklo privrede u recesiju.

To je usledilo nakon upozorenja predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela u petak da će FED podići stope onoliko koliko je potrebno da ograniči rast.

Priključio se i član Upravnog saveta Evropske centralne banke Fransoa Vileroj de Gal, koji je u subotu rekao da je banci potrebno još jedno "značajno" povećanje u septembru.

Martins Kazaks iz ECB rekao je da je recesija evrozone vrlo verovatna, ali da samo to ne bi snizilo inflaciju i da bi banka trebalo da se odluči za veliko povećanje stope sledećeg meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis