Biznis vesti

Danska i Nemačka postigle sporazum o vetrogeneratorima na Baltičkom moru

Komentari

Autor: Euronews/AP

29/08/2022

-

19:40

Danska i Nemačka postigle sporazum o vetrogeneratorima na Baltičkom moru
Danska i Nemačka postigle sporazum o vetrogeneratorima na Baltičkom moru - Copyright Tanjug AP/Jens Dresling/Polfoto File via AP

veličina teksta

Aa Aa

Danska kaže da će povećati snage svojih vetrogeneratora na moru kako bi pomogla Evropi da ograniči svoje oslanjanje na ruski gas. Projekat će se povezati na nemačku energetsku mrežu i trebalo bi da bude u stanju da snabdeva električnom energijom 4,5 miliona evropskih domova do 2030. godine.

Očekuje se da će podmorski kabl dužine 470 kilometara ići od danskog ostrva Bornholm do severne Nemačke kroz Baltičko more.

Nemački ministar ekonomije i klime Robert Habek opisao je predlog kao "veliki projekat".

"Sa ovakvim projektima među evropskim partnerima istovremeno ostvarujemo dva ključna cilja: evropsku energetsku bezbednost i klimatsku neutralnost", dodao je on.

Trenutno, Danska i Nemačka imaju priobalne kapacitete vetrogeneratora od 1,5 gigavata i 1 gigavata.

Ali novi sporazum, ozvaničen u Kopenhagenu, povećaće kapacitet danske proizvodnje struje uz pomoć energije vetra u Baltičkom moru na 3 gigavata.

Danski ministar energetike Dan Jorgensen rekao je da je "međunarodna saradnja hitnija nego ikada ranije" kako bi se dalje smanjio efekat staklene bašte, ali i da bi Evropa postala nezavisna od ruskog gasa i nafte.

U petak je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla da bi vetar iz Baltičkog mora mogao da proizvede "dvostruko više energije od svih nemačkih elektrana na ugalj".

"Zemlje Baltičkog mora moraju da pokrenu jedra, rade zajedno i postave kurs ka tome da naš region učine održivijim, otpornijim i sigurnijim", rekla je Berbok.

Komentari (0)

Biznis