Biznis vesti

Nova cena struje za privredu od 1. septembra: Kako će to uticati na poslovanje i rast cena proizvoda

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević

30/08/2022

-

20:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije (EPS) da se struja privredi od 1. septembra do kraja godine umesto po 75 evra prodaje po ceni od 95 evra po megavat-satu bez PDV-a. Vlada je prvi put u novembru ograničila cenu struje za privredu, a potom je krajem decembra donela odluku da je produži do 30. juna, a potom i do 31. avgusta. 

I ministarka energetike Zorana Mihajlović i ministar finansija Siniša Mali najavljivali su prethodnih dana korekciju cena i navodili da je struja u Srbiji i do deset puta jeftinija nego u Evropi, gde ovih dana na berzama dostiže vrednost i veću od 1.000 evra po megavat-satu.

U Privrednoj komori Srbije ističu da nema sumnje da povećanje cene energije utiče na svaki segment poslovanja, ali da su sigurni da će se između interesa građana i održivog privrednog ambijenta sa jedne strane i tržišnog poslovanja snabdevača električnom energijom sa druge strane Vlada RS rukovoditi opštim interesima i očuvanju radnih mesta i konkurentnosti srpske privrede.

Savetnik u Udruženju za energetiku Ljubinko Savić je za Euronews Srbija rekao da bilo koje povećanje cene električne energije direktno utiče na sve elemente jednog poslovnog sistema, od poskupljenja finalnih proizvoda i repromaterijala u nabavci do urednog plaćanja dobavljačima, fiskalnih davanja i poreskih obaveza.

"Najavljeno povećanje cene električne enegije za industrijske korisnike svakako će uticati na njihove poslovne aktivnosti. Međutim, privrednici se sureću sa drugim problemom, a to je da li će imati tokom narednog jesenjeg i zimskog perioda dovoljno električne enegije u kontinuitetu i kvalitetu", rekao je Savić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Na najavu poskupljenja reakcije privrednika su različite. Dok jedni kažu da imaju razumevanja, drugi ukazuju da bi ova promena mogla da bude, kako navode "katastrofa", za njihovo poslovanje. Na pitanja da li će oni zbog toga podizati cene i kako će se to odraziti na njihovo dalje poslovanje, sleganje ramena i kratko "videćemo".

"Ja to gledam subjektivno, zato što ja nisam proizvođač energije i ne znam koliko košta energija. Kao potrošač energije bih želeo da bude cena što manja, ali kao privrednik moram da razumem da nema besplatnog ručka, mora da se plati ta energija", rekao je za Euronews Srbija Radomir Spasojević, vlasnik mlekare i član Unije poslodavaca Srbije.

S druge strane, vlasnik pekare Milomir Mijailović kaže da su svi inputi koji se koriste u proizvodnji poskupeli i da će teško podneti novi udar.

"Brašno, šećer, margarin i uopšte repro materijal u pekari je poskupeo nekoliko puta do sada. Još ovo ako bude poskupljenje od 200, 300 posto koliko se najavljuje, to će biti katastorfa. Ja se iskreno nadam da do toga neće doći, mnogo je tri posto, a kamoli 30, a o 300 da ne pričamo", izjavio je Mijailović.

Jovanović: Uvozimo do 20 odsto struje

Savetnik za energetiku Nenad Jovanović kaže za Euronews Srbija da je, imajući u vidu da je ovo period godine kada se radi revitalizacija pogona u hidro i termoelektranama, proizvodnja struje u Srbiji trenutno na visokom nivou, ali da su količine nedovoljne. Dodaje da je zbog uvoza uglja poskupela i domaća proizvodnja struje u termoelektranama, dok je zbog niskog vodostaja ona smanjena u hidroelektarnama.

"Trik u svemu je što trenutno ne možemo da proizvedemo dovoljno struje iz svojih kapaciteta, pa je uvozimo, a količine se kreću od 15 do 20 odsto u avgustu, a očekuje se da će taj procenat biti veći tokom zime", kaže Jovanović.

On napominje, da je najveći problem u delu struje, koji se uvozi, jer su cene na tržištu previsoke i do 10 puta su veće od nove cene koja bi, prema najavama, ubuduće trebalo da važi za privredu u Srbiji. On napominje da je pitanje da li će poskupljenje pokriti troškove proizvodnje  i dodaje da bi cena struje u Srbiji trebalo da dostigne ekonomski nivo i da se na neki način prebaci na potrošače.

"Srbija i sad dnevno subvencioniše struju sa 3 do 4 miliona evra, a koliko je tek na godišnjem nivou. Poznato je da EPS trenutno posluje u minusu, a Srbija je samo preko zimske sezone potrošila više od 600 miliona evra na uvoz struje, što neko mora da nadokandi", kaže Jovanović.

On objašnjava da je cena za privredu ona koja je na garantovanom snabdevanju i toliko košta za one koji nemaju potpisan ugovor sa EPS-om, ali zbog trenutnih ograničenja koja postoje na tržištu, ona se drži na 75 evra. Što se tiče troškova proizvodnje, termoelektrane su mnogo skuplje, nego hirdoelektrane, ali se do sada spominjalo da je trošak oko 40 evra, ali Jovanović navodi da, pošto sada uvozimo ugalj, sada idu i do 70 evra po megavat-času.

Euronews

"Popusti građanima bi mogli biti podsticaj za štednju"

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković, za Euronews Srbija ocenjuje da onima koji se greju na struju ni sa poskupljenjem, računi neće biti drastično veći. Ipak, ukazuje da bi najavljeni popusti za one koji umanje potrošnju, mogli da budu dobar podsticaj za štednju struje. Ipak, ukazuje da država treba da reši neke probleme od sprečavanja krađe struje i bolje naplate računa do primene propisa koji se odnose na uštedu energije.  

Na pitanje da li najavljena poskupljenja mogu da pokriju proizvodnu cenu struje, ona kaže da za proizvodnju jednog megavat-časa električne energije nije samo trošak proizvodnje već i trošak amortizacije postojećih i planirana izgradnja novih kapaciteta.

"Više puta smo čuli i od ministarke Mihajlović i od drugih zvaničnika da EPS nije 30 godina izgradio nove kapacitete, a to se nije desilo, jer država nije donela odluku ili nije bilo prostora u samoj ceni da se u nešto tako uđe. U suštini se išlo na to da EPS to može da izdrži i da je oslonac srpske privrede", rekla je Putniković. 

Ona je podsetila da od 1. septembra poskupljuje struja za građane od 6,5 odsto i da je to razlog za štednju.

"Svakako treba da štedimo, jednostavno sve što manje potrošimo u plusu smo, a sada je vanredna situacija na tržištu struje. Cena je više od 1.000 evra za prvi kvartal sledeće godine", rekla je Putniković.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis