Biznis vesti

Mihajlović: Niko ko je zavisan od ruskog gasa ne može biti siguran

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2022

-

12:08

Mihajlović: Niko ko je zavisan od ruskog gasa ne može biti siguran
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, komentarišući to što je Rusija obustavila snabdevanje gasom preko Severnog toka 1 zemlje EU, izjavila je da niko ko je zavisan od ruskog gasa danas ne može biti siguran, kao i da se za tu situaciju ne može reći da nije očekivana.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Srbije gde učestvuje na konferenciji "Dan Amerike u Beogradu", kazala da se ne može reći da nije očekivano kada se uzme u obzir cela situacija sa odnosima Rusije sa Evropom, sankcijama dodajući da Rusija ne samo sada, već godinama unazad svoje energetske resurse koristi kao neku vrstu političkog oružja.

Što se tiče Srbije, kako kaže ministarka, naša zemlja je napravila dobru stvar prethodnih godina time što je završila Balkanski tok.

"To mnogo znači, imamo dva pravca dotoka gasa i nama gas stiže redovno. Mi ga dobijamo kroz Turski tok, Balkanski tok, imamo redovno snabdevanje. Kako će biti u narednom periodu, šta može da se desi, da li neko može da koristi naš gas, da li može da dođe do novih sankcija, mi to ne znamo, ali znamo da smo sve što je potrebno u suštini obezbedili", rekla je Mihajlović.

Podseća i na podzemna skladišta u Mađarskoj i Srbiji i ukazuje da je potrebno razumevanje velikih sila da bi se cela ta stvar rešila.

"Nadamo se nekoj vrsti razumevanja velikih sila jer u jednom trenutku ipak moraju da sednu i ove stvari moraju da se rešavaju jer će to odvesti svet ne samo u krizu, nego u mnogo veće i dublje podele iz kojih nismo svi sigurni da ćemo se uopšte vratiti, a kamoli izaći", poručila je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis