Biznis vesti

Kina tvrdi da uprkos teškoćama zadržava trend ekonomskog oporavka

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2022

-

08:27

Kina tvrdi da uprkos teškoćama zadržava trend ekonomskog oporavka
Tanjug/AP/Ng Han Guan - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Kina, koja se suočava sa više poteškoća ove godine, će verovatno zadržati trend ekonomskog oporavka tokom cele 2022. godine, saopštila je Nacionalna služba za statistiku a prenosi Rojters.

Kineska ekonomija je u avgustu pokazala iznenađujuću otpornost, sa bržim rastom fabričke proizvodnje i maloprodaje od očekivanog, što doprinosi oporavku od štetnih efekata zbog mera protiv korone, posledica toplotnih talasa tokom leta i sve dubljih padova na tržištu nekretnina, navodi britanska agencija.

Podaci pokazuju da druga po veličini svetska ekonomija dobija izvesnu snagu, što povećava izglede za oporavak do kraja godine. Industrijska proizvodnja je u avgustu porasla za 4,2 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo rasta od marta, prema podacima Nacionalne službe za statistiku.

Brojka je nadmašila povećanje od 3,8 odsto koje se očekivalo i povećanje od 3,8 odsto u julu. Maloprodaja je porasla za 5,4 odsto u odnosu na pre godinu dana, nadmašivši prognoze za rast od 3,5 odsto i rast od 2,7 odsto u julu i dostigavši najbrži tempo od februara.

Kineske investicije u osnovna sredstva porasle su za 5,8 odsto u prvih osam meseci 2022. godine u odnosu na isti period godinu dana ranije, iznad očekivanog rasta od 5,5 odsto i više u odnosu na rast u periodu januar-jul od 5,7 odsto.

Međutim, investicije u nekretnine u periodu januar-avgust su pale za 7,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, produžavajući pad od 6,4 odsto koji je zabeležen u periodu januar-jul i koje podižu pritisak na ovaj, već pogođeni sektor.

Prema podacima, stopa nezaposlenosti na nivou zemlje,neznatno se smanjila na 5,3 odsto u avgustu sa 5,4 odsto u julu. Nezaposlenost mladih ostala je visoka na 18,7 odsto, nakon što je u julu dostigla rekordnih 19,9 odsto.

Kineske vlasti su najavile više od 50 novih mera od kraja maja, koje imaju za cilj jačanje ekonomije i naglasile da je ovo tromesečje kritično vreme za njihovu realizaciju, prenosi Rojters.

Na sastanku vlade, kojim je u utorak predsedavao premijer Li Kećijang, najavljeno je produženje poreskih olakšica za male firme i dodatnih 200 milijardi juana za kreditiranje u sektorima proizvodnje i usluga, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Biznis