Biznis vesti

Radnici Aerodrom keteringa u Beogradu od danas u štrajku, traže od poslodavca da im uplati zaostale doprinose

Komentari

Autor: Euronews Srbija / FoNet

21/09/2022

-

09:53

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Radnici Aerodrom keteringa, stupili su danas u potpunu obustavu rada do ispunjenja zahteva, pošto je, kako tvrde, poslodavac prekršio potpisane dogovore i nije izmirio svoja dugovanja zaključno sa 20. septembrom. Član prinudnog štrajkačkog odbora Zoran Mišković je rekao za Euronews Srbija da je upravo završen sastanak predstavnika radnika i da oni traže da poslodavac ispuni sve obaveze prema državi, odnosno da uplati doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje zaposlenih koje ne uplaćuje od novembra prošle godine.

"Ponovljeni su stavovi koje smo dostavili poslodavcu da bude urednost zarada na vreme, da budu uplaćeni doprinosi i da se overe zdravstvene knjižice koje nemamo već tri meseca", rekao je Mišković.

On je rekao da su svi radnici ujedinjeni, a da očekuju da će se pridružiti i radnici "Lodžistika", firme čiji šoferi snabdevaju avione hranom i pićem. On je ukazao da problem traje već godinu dana, jer od prošle godine firma ne plaća doprinose.

"Zbog toga, više od 100 radnika Aerodrom keteringa, ali i čitave njihove porodice, već tri meseca nemaju zdravstveno osiguranje i ne mogu da produže svoje knjižice. U više navrata smo razgovarali sa poslodavcem i tražili da reši problem, ali se to nije dogodilo. Već smo 1. septembra stupili u štrajk koji je trajao jedan dan, Marko Đurišić je obećao da će uplatiti sve do 20. septembra, a on i dalje nije našao rešenje, tako da smo mi sada nastavili sa protestom koji će trajati do ispunjenja zahteva", rekao je Mišković.

On je ukazao da će štrajk uticati na snabdevanje aviona, jer "sve što ide u avion ide iz Keteringa, od pića i hrane, a da sada ne izlazi ništa". 

"Aerodrom ketering postoji decenijama i ovlašćeni je snabdevač aviona. LJudi su suočeni sa problemima, od mladih do onih pred penzijom, imaju razne zdravstvene probleme, zakazane preglede, operacije, a nemaju zdravstvene knjižice. Ničija namera nije da zaustavlja žilu kucavicu aviosaoraćaja ovde, ali želimo da se ispoštuju naša prava data ugovorom", rekao je Mišković.

Šlan štrajkačkog odbora je rekao da nije upoznat sa detaljima oko poslovanja firme, ali da je po njegovim saznanjima, vlasnik firme Ahmet Faruh iz Egipta, koji je od Er Srbija keteringa na 18 godina zakupio posao. Mišković je rekao i da su u kontaktu sa Ministarstvom za rad i da očekuju rešenje problema, a da će štrajk biti nastavljen do ispunjenja zahteva.

Er Srbija: Otežano snabdevanje aviona

Zbog štrajka Aerodrom Beograd Keteringa otežano je snabdevanje aviona, navodi se u informaciji koju je Tanjug dobio od Er Srbije.

"Usled štrajka dela zaposlenih kompanije AB Ketering, jedinog licenciranog snabdevača na beogradskom aerodromu koji ima dozvolu za opsluživanje aviona keteringom u restriktivnoj zoni aerodroma, otežano je snabdevanje keteringom aviona većine avio-kompanija koje poleću sa beogradskog aerodroma, uključujući i Er Srbiju", navodi se u odgovoru.

Srpska nacionalna avio-kompanija navodi da je u neprekidnoj komunikaciji sa kompanijom pružaocem usluga.

Promo

 

"Preduzimamo sve što je u našoj moći da se obezbedi neophodni minimum ketering usluge za realizaciju letova, ali i da bi se što je moguće pre u potpunosti normalizovala usluga koja je sada pogođena pomenutim štrajkom", navodi Er Srbija.

Er Srbija se izvinjava putnicima zbog neprijatnosti u kojoj su se, usled štrajka dela zaposlenih AB Keteringa, našli i sama kompanija i njeni putnici i zahvaljuje se svojim putnicima na razumevanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis