Biznis vesti

Nova solarna elektrana u Srbiji: Aerodrom "Nikola Tesla" dobija struju iz obnovljivih izvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2022

-

16:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu godišnje opsluži oko šest miliona putnika, a na aerodrom sleti i sa njega odleti više od  70.000 aviona. Veliki promet znači i veliko zagađenje životne sredine. Od kako je kompanija Vanci Airports preuzela upravljanje aerodromom mnoge stvari su se promenile, a jedna od najnovijih je solarno postrojenje za proizvodnju električne energije, koje aerodromu obezbeđuje struju dobijenu iz obnovljivih izvora.

Nova solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1.130.000 kWh zelene električne energije, što je uporedivo sa godišnjom potrošnjom od okvirno 430 domaćinstava. Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, i sastoji se od blizu 3.000 solarnih panela koji pretvaraju sunčanu u električnu energiju raspoređenih na platou površine od 15.900 metara kvadratnih.

"Kapacitet postrojenja je jedan megavat i proizvodi 1.200 megavat sati godišnje. Prevedeno u lokalni rečnik može se reći da je ovo postrojenje proizvodi tek možda deseti deo ukupne potrošnje", kaže za Euronews Srbija Petar Novaković, menadžer razvojnih projekata aerodroma.

U ovaj projekat uloženo je mnogo novca, isplatiće se tek u budućnosti, ali cilj kompanije nije bila ušteda na računima za električnu energiju.

"Ideja je, pre svega, razvijanje svesti i investicija u zelenu energiju. Naša Vanci Airport kompanija itekako ulaže u Zelenu agendu i lider su što se tiče aerodromskog poslovanja sa aspekta zaštite životne sredine", istakao je on.

Ova inicijativa je deo globalnih napora kompanije VINCI Airports u pravcu ekološke i energetske tranzicije, i prvi je aerodromski operater koji se 2016. godine obavezao na međunarodnu strategiju zaštite životne sredine. Kompanija je od 2018. godine na ovamo već smanjila emisiju ugljen dioksida za 28 odsto.

Toplana sa mazuta na gas

U novembru 2020. godine kompanija BELGRADE AIRPORT pridružila se Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA), a aerodrom Nikola Tesla Beograd dobio je sertifikat nivoa 1, dok je sertifikacija za nivo 2 u toku. 

Euronews

 

Krajem 2021. godine pušteno je u rad novo energetsko postrojenje za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije. Zapravo, aerodromska toplana posle skoro 60 godina umesto mazuta koristi gas.

"Energent koji koristimo u ovom slučaju gas pretvaramo, ne samo u toplotnu energiju koju koristimo za hlađenje i grejanje aerodromskog kompleksa nego i za proizvodnju električne energije", naveo je Novaković.

 

Na taj način ukupan kapacitet grejanja aerodroma povećan je 25 odsto, čime se ispunjavaju potrebe za toplotnom energijom ne samo postojećih, već i budućih potrošača. Novo energetsko postrojenje,  osim smanjenja uticaja na životnu sredinu, pruža i veliku uštedu u pogledu korišćenja raspoloživih prirodnih resursa.

Smanjenje buke

U okviru Zelene agende radi se i na smanjenju buke, a gradi se i postrojenje za preradu čvrstog otpada. Cilj je da se sav otpad preradi na licu mesta i da na aerodromu u budućnosti ne dolaze kamioni gradske čistoće.

profimedia

 

Završena je izgradnja jednog objekta za tretman čvrstog otpada iz avona i izgradnja jednog objekta za tretman čvrstog otpada namenjenog tretmanu otpada generisanog u širem aerodromskom kompleksu.

Puštanjem u rad postrojenja za preradu čvrstog otpada u javnoj i kontrolisanoj zoni aerodroma biće uvećana stopa recikliranog otpada sa 5 posto u decembru 2020. godine na 100 posto u decembru 2022. godine.

U toku su završnih radovi na sistemu za preradu otpadnih voda. Svi ovi projekti doprineće krajnjem cilju Beogradskog aerodroma a to je da do 2050. smanji emisiju štetnih gasova na nulu

Od 2018. godine do danas emisija štetnih gasova smanjena je za 28 odsto, što je dovelo do 2. nivoa međunarodne akreditacije za nultu emisiju ugljen-diosksida. Kao primer za ugled služi im aerodrom u Lionu, koji je ovaj cilj već dostigao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis