Biznis vesti

Austrija mesec dana ranije postigla cilj nabavke gasa - skladišta popunjena više od 80 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2022

-

11:16

Austrija mesec dana ranije postigla cilj nabavke gasa - skladišta popunjena više od 80 odsto
Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Popunjenost skladišta gasa u Austriji je trenutno 80,37 odsto, čime je postignut ranije utvrđeni cilj, i to mesec dana ranije nego što se predviđalo, saopštilo je danas Ministarstvo energetike. Pošto Rusija i dalje dostavlja gas, nastavlja se skladištenje, pa je cilj da do 1. novembra strateška rezerva dostigne nivo od 20 teravatsati gasa.

Austrija ima, u odnosu na svoju privredu, veoma velika skladišta gasa, i ako su gotovo popunjena, ona pokrivaju godišnje potrebe za gasom. Strateške rezerve gasa iznose sedam teravatsati, ali zbog situacije rezerva treba da bude povećana na 20 teravatsati. Skladišta OMV-a su popunjena 97 odsto.

"Preduzeli smo sve da bi napunili naša velika skladišta i obezbedili sigurnost snabdevanja. Danas možemo reći da smo dobro pripremljeni. Popunjenost naših skladišta je 80 odsto i dalje ih punimo“, istakao je austrijski kancelar Karl Nehamer u saopštenju.

On je podvukao da Austrija neće dozvoliti da je Rusija ucenjuje i naglasio da se smanjuje zavisnost, kako bi se povratila nezavisnost. Ministarka energetike Leonore Gevesler ukazala je da Austrija mora smanjiti zavisnost od ruskog gasa.

"Iako Austrija ima dobro popunjena skladišta za zimu situacija ostaje kritična jer Rusija nije pouzdan partner“, podvukla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis