Biznis vesti

Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija sveta: Ograničenje cena ruskih goriva u tri faze

Komentari

Autor: Rojters

04/10/2022

-

14:37

Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija sveta: Ograničenje cena ruskih goriva u tri faze
Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija sveta: Ograničenje cena ruskih goriva u tri faze - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nove sankcije zemalja Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija sveta (G7) prema Moskvi biće usmerene na rusku naftu i derivate u tri faze, izjavio je danas visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija Ben Haris na evropskoj konferenciji o sirovoj nafti u Ženevi, u organizaciji medijske kuće Argus.

Haris, pomoćnik ministarke finansija Dženet Jelen za ekonomsku politiku, rekao je da će sankcije G7 biti usmerene na rusku sirovu naftu, da će se kasnije proširiti na dizel i konačno na proizvode niže vrednosti poput naftnih derivata, prenosi Rojters.

G7 pokušava da nađe načine da ograniči rusku zaradu od izvoza nafte nakon napada na Ukrajinu.

Mnoge zemlje su zabranile uvoz ruske sirove nafte i goriva, ali je Moskva uglavnom održala nivo tih prihoda povećanjem prodaje u Aziji, pre svega izvozom u Kinu i Indiju.

Haris je naveo da još nije odlučeno o nivou gornje granice prodajne cene ruske nafte, ali da će ona biti dovoljno visoka da obezbedi održanje proizvodnje i da će biti iznad graničnih troškova proizvodnje na najskupljoj ruskoj naftnoj bušotini. Nove sankcije G7 i Evropske unije trebalo bi da startuju 5. decembra.

EU će zabraniti pomorske isporuke ruske nafte od 5. decembra, a od 5. februara i isporuke drugih naftnih proizvoda, čime će prekiniti balansiranje između zabrane pružanja finansijskih usluga i potencijalnog zaustavljanja trgovanja širom sveta.

Predložene nove sankcije imaju za cilj da gornja granica cena nafte u EU bude usklađena s dogovorom G7, rekla su trojica evropskih diplomata.

Prema rečima Harisa, industrija bi trebalo da gleda na sankcije G7 kao na način za nastavak trgovine, jer se omogućava da ruska nafta i dalje teče.

"Ograničenje cena se može smatrati izduvnim ventilom za paket sankcija EU. Ograničenje cene transformiše zabranu iz apsolutne u uslovnu zabranu“, rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis